HomeZAVRŠNICA SLUČAJA 'KUPREŠKIĆ I OSTALI'
Obrana šestorice bosanskih Hrvata optuženih za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima osporava vjerodostojnost dokaza optužbe i traži oslobađajuće presude

Na Haškom tribunalu danas je završeno suđenje u predmetu "Kupreškić i ostali" iznošenjem završnih riječi obrane, a predsjedavajući sudac Antonio Cassese/Kaseze je najavio da će "presuda i kazne, ako ih bude, biti donesene sredinom siječnja/januara".

Optuživši ih za progon Bošnjaka na političkim, vjerskim i etničkim osnovama te za osobno sudjelovanje u zločinu u Ahmićima, tužitelj je u utorak zatražio kazne u rasponu od 8 do 30 godina. Obrana ovih optuženika, međutim, odbacila je u srijedu i četvrtak optužbe tužitelja i zatražila oslobađajuće presude.

Branitelji Zorana, Mirjana i Vlatka Kupreškića, Drage Josipovića, Dragana Papića i Vlade Šantića redom su osporavali vjerodostojnost svjedoka koji su optuženike teretili za pojedinačna ubojstva. Tvrdi se da su iskazi tih svjedoka bili nedosljedni te da optuženici u vrijeme napada nisu bili na lokacijama na koje ih smještaju svjedoci optužbe. Obrana je posebno isticala da optuženike terete isti svjedoci koji su tvrdili da su u Ahmićima 16. travnja/aprila 1993. bile dvije osobe koje je Tribunal naknadno oslobodio optužbi. A obrana braće Kupreškić, optuženih za ubojstvo jedne cijele obitelji, navodi kako je ključni svjedok Sakib Ahmić u više navrata mijenjao svoje iskaze o počiniteljima tog zločina.

Tužitelj tvrdi da su optuženici, kao lokalni pripadnici HVO, pomagali vojnoj policiji u napadu i ubojstvima u Ahmićima, no obrana to odbacuje tvrdeći su optuženi bili mobilizirani tek nakon 16. travnja/aprila 1993. i da nisu ništa znali o pripremama i ciljevima napada. Oni jesu bili stanovnici Ahmića, "no tužitelj nije uspostavio vezu između njihove prisutnosti u selu i izvršenja zločina", ocijenila je braniteljica Mirjana Kupreškića Jadranka Sloković Glumac.

U pogledu optužbe za progon Bošnjaka na vjerskim ili etničkim osnovama - kojom tužitelj tereti svih šest optuženika - obrana osporava da su oni pokazivali nacionalističke predrasude prema Bošnjacima. K tome, većina optuženih nije bila u poziciji - vojno niti politički - da planira ili provodi diskriminatornu politiku, dodaje obrana.

Za Vladu Šantića tužitelj je zatražio najvišu, 30-godišnju, kaznu optužujući ga da je - kao pripadnik vojne policije HVO - zapovjedno odgovoran kao i da je osobno sudjelovao u zločinu. Njegova obrana pak tvrdi kako nema dokaza da je on 16. travnja/aprila bio zapovjednik 1. satnije vojne policije HVO kao ni da je interventni vod "Jokeri", koje su brojni svjedoci vidjeli u Ahmićima tokom napada, bio pod Šantićevim zapovjedništvom. Obrana ostaje pri tvrdnji da je Šantić na dan napada osiguravao glavni stožer HVO u Vitezu.

Suđenje šestorici bosanskih Hrvata, koji su se 1997. godine predali Tribunalu, počelo je u kolovozu/augustu 1998. godine. Predsjedavajući sudac Cassese zaključio je danas suđenje zahvalivši obrani i tužiteljima na profesionalnom i kooperativnom odnosu, te najavio presudu u roku od dva mjeseca nakon čega će i sam napustiti Haški tribunal.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm