Home"KUPREŠKIĆ I OSTALI": TUŽITELJ ZAVRŠIO IZVOĐENJE SVJEDOKA
Ovoga tjedna i obrana treba izvesti posljednje svjedoke

Tužitelj na suđenju šestorici bosanskih Hrvata optuženih za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima završio je danas izvođenje dodatnih svjedoka. U završnoj fazi suđenja, optužba i obrana izvode dodatne svjedoke kad žele odgovoriti na neke od teza što ih je iznijela druga strana u postupku.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić, Dragan Papić, Drago Josipović i Vlado Šantić optuženi su da su, kao pripadnici lokalnih HVO snaga, sudjelovali i pomagali u napadu na Ahmiće u kojemu je ubijeno preko 100 Bošnjaka, a njihove su kuće spaljene.

HVO je 16.4.1993. "pokrenuo koordinirani napad" na području Viteza, uključujući napad na Ahmiće, svjedočio je danas bivši član Europske promatračke misije Charles McLeod/Čarls MekLaud. Tužitelj je u ovom dijelu postupka dokazivao da je Vlado Šantić imao odgovornost u napadu na Ahmiće i počinjenim zločinima jer je bio zapovjednik satnije u Vojnoj policiji HVO. Prema iskazima brojnih svjedoka na suđenjima Blaškiću i u predmetu "Kupreškić i drugi", napad na Ahmiće izvršili su upravo pripadnici 4. bojne VP.

Svjedok Asim Džambasović, načelnik odjela za politiku u Ministarstvu obrane Federacije BiH, je kao ekspert za vojnu organizaciju objašnjavao da je dužnost zapovjednika satnije da "prati borbena djelovanja i kontrolira izvršenje zapovijedi". Obrana, sa svoje strane, odgovara da je zapovjednik HVO u Srednjoj Bosni Tihomir Blaškić 15. travnja/aprila snagama HVO izdao samo obrambene zapovijedi. Tužitelj, međutim, u tim zapovjednima nalazi brojne ofanzivne elemente. Jedno se "dodatno" svjedočenje odnosilo na Vlatka Kupreškića čija obrana tvrdi da svjedoci tužitelja nisu mogli sa sigurnošću vidjeti da je Vlatko Kupreškić bio među vojnicima koji su 16. travnja 1993. pucali na Bošnjake i pri tome jednu ženu ubili, a jednu ranili. Vjerodostojnost svjedoka optužbe sada je potvrđivao istražitelj Ureda tužitelja Hauard Taker/Howard Tucker. Nakon što je proveo dodatna istraživanja u Ahmićima, utvrdio je da su svjedoci vidjeli vojnike s razdaljine od 53 metra. Tucker je također, našao stvari koje su pripadale obitelji žrtava - upravo na lokacijama o kojima su govorili svjedoci.

Branitelji Vlatka Kupreškića i Šantića neće odgovarati na ove dodatne optužbe, ali je obrana Zorana i Mirjana Kupreškića najavila da će izvesti dva dodatna svjedoka. Time će biti završeno izvođenje dokaza na suđenju "Kupreškiću i ostalima", koje je počelo u kolovozu prošle godine. Završne riječi su zakazane za 8. studenog/novembra, a presuda bi trebala biti donesena početkom sljedeće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm