HomeBLAŠKIĆ SVJEDOČIO O VJERODOSTOJNOSTI DOKUMENATA OBRANE
Rasprava o slučaju "Kupreškić i ostali" pred Haškim tribunalom

Tihomir Blaškić u sudnici TribunalaTihomir Blaškić u sudnici Tribunala

Optuženik Haškog tribunala general Tihomir Blaškić svjedočio je danas na suđenju u predmetu "Kupreškić i ostali" kako bi potvrdio vjerodostojnost nekoliko dokumenata koje je obrana u ovom predmetu podnijela kao dokaze.

Blaškić je pozvan da svjedoči u statusu svjedoka suda, a njegov j iskaz ostao zatvoren za javnost, budući da su dokumenti koje je identificirao bili priloženi "pod pečatom." Suci u predmetu "Kupreškić i ostali" naglasili su na početku rasprave da će Blaškić svjedočiti u skladu s Pravilom 90-F. Ta odredba Pravilnika Tribunala utvrđuje da "svjedok može odbiti dati izjavu koja bi ga mogla inkriminirati", ali da ga suci ipak mogu primorati da odgovori na postavljeno pitanje. Međutim, takav odgovor se, u skladu s pravilom, ne može koristiti kao dokaz u postupku protiv optuženog , već samo u postupku koji bi bio pokrenut kad bi počinio krivokletstvo.

Blaškić je bio zapovjednik operativne zone HVO u vrijeme kad je počinjen zločin u Ahmićima zbog kojeg se sudi šestorici optuženika u predmetu "Kupreškić i ostali". Oni su optuženi da su, kao pripadnici HVO, sudjelovali u masakru u Ahmićima.

Za vrijeme Blaškićeva iskaza, u sudnici su bili prisutni i njegovi odvjetnici. Inače, suđenje koje se pred Haškim tribunalom vodi protiv Blaškića sada je u završnoj fazi u kojoj tužitelj i obrana pripremaju završne riječi, zakazane za zadnji tjedan jula.

Na suđenju u predmetu "Kupreškić i ostali", obrana ovog mjeseca završava svoj dokazni postupak. Ovoga tjedna će započeti svjedočenje trojice optuženika koji su najavili da će svjedočiti u vlastitu obranu - to su Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm