HomeSVJEDOK IZ OPTUŽNICE
Izvođenjem na klupu za svjedoke Marinka Katave - bivšeg optuženog iz optužnice "Kupreškić i ostali" - obrana pokušava da dovede u pitanje vjerodostojnost pojedinih svjedoka optužbe

U nastojanju da dokaže nevjerodostojnost nekih svjedoka optužbe, obrana u predmetu "Kupreškić i ostali" dovela je na klupu za svjedoke Marinka Katavu, bivšeg optuženika Haškog tribunala.

Svjedočenjem Katave, koji se i sam nalazio na optužnici "Kupreškić i ostali", ovoga je tjedna započelo izvođenje dokaza obrane Vlade Šantića - jednog od šestorice bosanskih Hrvata s te optužnice koja ih tereti za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima.

Katava je pozvan da sudijama potvrdi kako je bio lažno optužen da je 16. aprila 1993. godine bio u Ahmićima. Obrana time želi dovesti u pitanje vjerodostojnost istih svjedoka optužbe koji terete i Šantića.

Katava se u oktobru 1997. godine predao Tribunalu u grupi od deset srednjobosanskih Hrvata, a oslobođen je iz haškog pritvora u decembru iste godine nakon što je tužiteljstvo - nakon dodatne istrage - povuklo optužbe protiv njega i još trojice tadašnjih optuženika, Pere Skopljaka, Ivana Šantića i Stipe Alilovića.

Na dan zločina u Ahmićima, 16. aprila 1993., Katava je, s drugim civilima, dežurao na ulazu svoje zgrade u Vitezu, i tu zgradu, prema vlastitom svjedočenju, nije napuštao sljedećih nekoliko dana. On je svjedočio da je u Ahmićima prvi put bio prošle godine. Dio njegova svjedočenja u kojem su se spominjala imena svjedoka optužbe čiji kredibilitet obrana osporava, ostao je međutim zatvoren za javnost, jer su ti svjedoci zaštićeni.

Tužitelj u postupku "Kupreškić i ostali" nastoji dokazati da optuženici u vrijeme napada na Bošnjake nisu bili civili, ili tek pripadnici seoske straže - kako tvrdi obrana - već da su u napadima sudjelovali kao vojnici HVO. Tako je i u protuispitivanju Katave, tužitelj nastojao pokazati da je svjedok, kao član lovačkog društva u Vitezu, već 1992. bio vojno angažiran u organizaciji HVO. Katava, međutim, tvrdi da je on, kao i znatan dio bosanskih Hrvata, mobiliziran tek nakon izbijanja otvorenog rata, dakle nakon 16. aprila i zločina u Ahmićima.

Šantićeva obrana velikim će se dijelom "koncentrirati na dokaze koji bi sucima trebali ukazati na nevjerodostojnost pojedinih svjedoka optužbe", najavio je njegov odvjetnik Petar Pavković. On je dodao da će izvoditi i dokaze koji bi imali potvrditi da Šantić nije bio na lokaciji na kojoj je počinjen zločin protiv obitelji Pušćul za koji ga tereti haška optužnica.

Branitelji preostale petorice optuženika s optužnice "Kupreškić i ostali" (Dragan Papić, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić te Drago Josipović) već su završili izvedbu svojih dokaza. Trojica Kupreškića ovog će mjeseca svjedočiti u vlastitu obranu u nastojanju da opovrgnu optužbe da su, kao lokalni pripadnici HVO, sudjelovali u općoj politici progona Bošnjaka te, posebno, u ubojstvima bošnjačkih stanovnika Ahmića 16. aprila 1993. godine.

Dokazni postupak obrane završit će ovog mjeseca, a u septembru će biti izvedeni eventualni dodatni svjedoci i potom završne riječi strana u postupku "Kupreškić i ostali" koji je počeo u augustu prošle godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm