HomeOBRANA BRAĆE KUPREŠKIĆ
Nastavak suđenja optuženima za masakr u Ahmićima

Pred haškim sudom započeo je dokazni postupak obrane Zorana i Mirjana Kupreškića, optuženih za ubojstvo bošnjačke obitelji u Ahmićima tijekom napada HVO 16. aprila 1993.

Obrana nastoji osporiti iskaz krunskog svjedoka optužbe, Sakiba Ahmića, koji je septembra prošle godine pred sudom izjavio da su braća Kupreškić ujutro 16. aprila 1993. - obučeni u crne uniforme i maskiranih lica - upali u njegovu kuću i ubili sina Nasera, snahu Zehrudinu, te njihovo dvoje djece: Elvisa (4 godine) i Sejada (starog 3 mjeseca). Dok je Zoran pucao na ukućane, tvrdio je pred sudom Sakib Ahmić - Mirjan je polivao namještaj nekakvom tekućinom i zatim zapalio kuću. Sakib je uspio da pobjegne, zadobivši opekotine po glavi, licu i rukama.

Svjedoci obrane, međutim, tvrde da su upravo u vrijeme kad je ubijena obitelj Ahmić - Kupreškići prebacivali svoje obitelji iz Ahmića u jednu kuću u susjednom selu Pirići i da su potom, zajedno s drugim Hrvatima iz sela, zauzeli obrambeni položaj prema Armiji BiH u maloj udolini iznad sela, gdje su ostali tri dana.

"U Ahmićima su, bez sumnje, počinjeni zločini", rekao je svjedok obrane Mirko Šakić, ukazujući kako odgovornost za te zločine "ne mogu snositi svi Hrvati iz toga sela." Svjedok, u čiju se kuću u Pirićima tog dana sklonilo više hrvatskih obitelji, tvrdi da braća Kupreškići i drugi Hrvati s kojima je bio tog dana, nisu sudjelovali u borbama u Ahmićima i nisu imali nikakvog utjecaja na ono što se tamo događalo. "Ne možemo biti odgovorni samo zato što smo tamo rođeni", zaključio je on.

Tužitelj tereti braću Kupreškić, kao i njihova rođaka Vlatka te Dragana Papića, Dragu Josipovića i Vladu Šantića, da su sudjelovali ili pomagali u napadu na Ahmiće u kojemu je ubijeno više od stotinu Bošnjaka, a sve su bošnjačke kuće uništene. Obrana, međutim, nastoji dokazati da su Kupreškići bili mobilizirani tek nakon 16. aprila 1993, dok su napad izvršile snage koje nisu bile iz Ahmića. Svjedoci obrane iz Ahmića i okolice tvrde da nisu poznavali maskirane vojnike koji su 16. aprila upali u selo, ali su vidjeli da neki nose opasače vojne policije. Prošlog je tjedna general Tihomir Blaškić, svjedočeći u vlastitu obranu, potvrdio da je u Ahmićima 16. aprila bila vojna policija HVO, premda je zanijekao da joj je izdao zapovijed za ubijanje civila. Ako obrana Zorana i Mirjana Kupreškića dokaže da oni u vrijeme napada nisu bili u kući Sakiba Ahmića, još uvijek joj preostaje opovrći točku 1 optužnice, koja se odnosi na sudjelovanje optuženika u općoj politici progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm