HomeUVODNA RIJEČ OBRANE MARIJA ČERKEZA
Obrana tvrdi da pripadnici Čerkezove brigade "nisu bili u Ahmićima" u vrijeme kad je tamo počinjen masakr

Mario Čerkez, bivši zapovjednik Viteške brigade HVO, "osobno nije počinio ni jedno krivično djelo, a nije odgovoran ni po zapovjednoj liniji jer nije dokazano da su zločine počinili vojnici koji su bili njemu podređeni", naglasila je obrana u svom uvodnom izlaganju na suđenju pred Haškim tribunalom."Čerkez ne može biti odgovoran za krivična djela koja su počinili pripadnici drugih jedinica" na području Viteza, ustvrdio je branitelj Božidar Kovačić.

Čerkez je optužen za zločine koje je nad Bošnjacima počinio HVO u području Viteza. Kovačić, pak, ističe da su u toj općini, uz Čerkezovu brigadu, bile prisutne i jedinice poput Vojne policije HVO i Vitezova. Čerkez je bio zapovjednik lokalne brigade, ali nije bio "vrhovni zapovjednik HVO u općini", niti neka vrsta 'zapovjednika teritorija', rekao je odvjetnik.

Većina optužbi protiv Čerkeza odnosi se na napade koje je HVO izvršio u travnju/aprilu 1993. Tokom travanjskog napada izvršen je i masakr u Ahmićima, selu nekoliko kilometara udaljenom od Viteza. Taj pokolj jedna je od centralnih točki optužnice protiv Kordića i Čerkeza. Čerkezova obrana ,međutim, tvrdi da 16. travnja Viteška brigada nije bila u Ahmićima, već je čuvala južne prilaze Vitezu. "Tužitelj je predočio dokumente o tome da su dva pripadnika Viteške brigade ranjena u Ahmićima, ali ti su ljudi ranjeni pred svojim kućama i očito je da tu nisu bili po vojnom rasporedu", napominje obrana.

Čerkezova je obrana, kao i jučer obrana Darija Kordića, osporavala optužbe da su zločini počinjeni u okviru politike sistematskog progona bošnjačkog stanovništva.

Izvođenje dokaza obrane na zajedničkom suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu je, nakon uvodnih riječi, danas nastavljeno izvođenjem svjedoka. Svjedoke prvo izvodi obrana Darija Kordića koja očekuje da će svoj dio postupka završiti do kolovoza/avgusta. Iskaz je danas započeo bivši zapovjednik u HVO i kasnije u Vojsci Federacije BiH, general-bojnik Filip Filipović. On je potvrdio Kordićevom odvjetniku Mitku Naumovskom da "Kordić nije zapovijedao ni jednom jedinicom u zoni odgovornosti Operativne zone HVO za Srednju Bosnu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 7

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svjedočenje preživjelih žrtava masovnih strijeljanja
SUĐENJE KORIĆU I ČERKEZU: Počeo dokazni postupak obrane
POSJETA LORDA ROBERTSONA TRIBUNALU: Konferencija za štampu sa Karlom Del Ponte