HomeSUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: TKO DONOSI ODLUKE O RATU?
Svjedoci obrane, bivši oficiri HVO, svjedoče da Kordić nije imao vojni, već samo politički utjecaj. Tužitelji, međutim, ukazuje da je rat politička odluka

Nakon što su svjedoci obrane redom svjedočili kako nemaju saznanja o eventualnom utjecaju Darija Kordića na vojsku, tužitelji, a potom i jedan sudac, su pokrenuli pitanje tko uopće donosi odluke o ratu.

Bivši član zapovjedništva HVO u Zenici major Darko Gelić svjedočio je da je "što se tiče politike, utjecaj Darija Kordića (u Zenici) bio dosta veliki". Kao treći svjedok Kordićeve obrane, Gelić je potvrdio branitelju Stephenu Sayersu/Stiven Sejers da je Kordić imao samo političke dužnosti.

Svjedoci obrane redom potvrđuju da Kordić nikad nije imao položaj u HVO ili ovlaštenja nad jedinicama za posebne namjene i Vojnom policijom HVO. Kordićevi branitelji, naime, ukazuju da su sve snage bosanskih Hrvata u Srednjoj Bosni imale svog vojnog zapovjednika, a to je bio Tihomir Blaškić.

Svjedok Darko Gelić je bio načelnik za obavještajne poslove u zeničkoj brigadi HVO, a potom, nakon predaje te brigade Armiji BiH, bio je i oficir za vezu u stožeru Operativne zone HVO u Vitezu. Nakon što je Gelić posvjedočio da je Kordić imao isključivo političke odgovornosti, tužitelj je želio znati nije li vojska, u krajnjoj instanci, odgovarala političkim vođama. Na to je svjedok odgovorio da je postojao zapovjedni lanac, te da ne zna je li bilo političkih utjecaja na vojne odluke. "Tvrdite da su vojnici sami donosili odluke o ratu?", inzistirao je dalje tužitelj, a svjedok je ostao pri odgovoru da su odluke donošene kroz sistem zapovijedanja.

Sljedeći svjedok, pukovnik Zvonko Vuković, također je rekao da ne zna je li Kordić imao neku vojnu dužnost. Vuković, koji je 1992. bio zapovjednik u vojnoj policiji HVO, a kasnije je bio zadužen za domobranstvo u Blaškićevu štabu , potvrdio je obrani da on sam nikad nije primio usmenu niti pisanu zapovijed od nekog političara. Sudac Mohamed Bennouna/Benuna na to je upitao smatra li svjedok da "vojska živi odvojeno od ostatka svijeta i nema veze s političkim ciljevima?". Vuković je odgovorio kako on nije imao priliku slušati razgovore između političara i visokih vojnih zapovjednika, te kako je njegov osobni cilj u tom ratu bila obrana od srpskih napada na travničko područje.

Kordićeva je obrana dosad izvela četiri svjedoka. Bivši potpredsjednik HDZ BiH i HZ Herceg Bosne Dario Kordić i suoptuženi Mario Čerkez, koji je bio zapovjednik Viteške brigade HVO, optuženi su za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnih zakona i običaja zbog zločina nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 9

FOČA: Glas žrtava silovanja
OMARSKA: Prva svjedočenja bivših zatočenika
KORDIĆ: Da li o ratu odlučuju političari ili vojnici?
PRESS KONFERENCIJA: Predsjednik Tribunala Jorda će posjetiti Hrvatsku