HomeDOKUMENT O VOJNOJ ULOZI DARIJA KORDIĆA
Tokom protuispitivanja svjedoka obrane, tužitelj prezentirao dokument koji je dobio iz Zagreba

Dario Kordić u sudnici TribunalaDario Kordić u sudnici Tribunala

Tužitelji na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu proteklih su dana, za vrijeme protuispitivanja svjedoka obrane, uveli, kao dokaz, novi dokument kojim podupiru dokaze o Kordićevoj vojnoj ulozi. Radi se o dokumentu koji je tužitelj nedavno dobio iz Zagreba, odnosno o izvještaju Hrvatske informativne službe (HIS) iz veljače/februara 1994., upućenom bivšem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu.

U izvještaju - pod naslovom "Imenovanje Darka Kraljevića u Glavni stožer HVO može voditi raspadu obrane u Vitezu", političari Dario Kordić i Ignac Koštroman navode se kao osobe odgovorne za vojne operacije HVO u Srednjoj Bosni, među ostalim i za zločin u Ahmićima. Navodi se također da su njih dvojica svojim "političkim i vojnim voluntarizmom i nekompetencijom" nanijeli štetu HVO. Istodobno, stoji u izvještaju, zapovjednik HVO u Srednjoj Bosni "pukovnik Blaškić nije imao puno utjecaja u planiranju vojnih operacija".

Kordićeva obrana reagirala je čim je tužitelj Geoffrey Nice/Džefri Najs izvadio spomenuti dokument. Branitelj Stephen Sayers/Stivn Sejers ocijenio je da je izvještaj 'fabriciran' jer nema potpisa autora. Takav dokaz ne dopušta optuženom da se suoči s onim tko ga optužuje, smatra Sayers. "To je dokument iz druge ili treće ruke. Ne znamo tko ga je i kada pripremio", rekao je Sayers.

Tužitelj Nice, međutim, smatra da dokument izgleda vjerodostojno i autentično jer na prednjoj strani ima pečat HIS: "Ta dva lista idu zajedno - kao popratno pismo i izvještaj", primjećuje Nice.

Nakon razmjene argumenata o autentičnosti dokumenta, suci su odlučili da se on može koristiti kao dokazni materijal, budući da je posrijedi dokument koji dolazi iz Ureda predsjednika Hrvatske. Suci su, istodobno, podsjetili da će oni, tokom analize dokaznih materijala, odlučiti o njegovoj dokaznoj težini.

Iz spomenutog je dokumenta tužitelj zasad citirao samo jedan dio, onaj koji se odnosio na predsjednike HVO u četiri općine Srednje Bosne. "Uz pomoć Darija Kordića i Ignaca Koštromana, Darko Kraljević (bivši zapovjednik specijalne jedinice "Vitezovi") je svoje imenovanje u Glavni stožer HVO namjeravao iskoristiti kako bi uništio Blaškića. Već neko vrijeme postoji pritajen i oštar sukob Kordića i Koštromana s predsjednicima HVO u Travniku, Novom Travniku, Vitezu i Busovači nakon sto je izgubljen velik dio teritorija u Srednjoj Bosni".

Ovaj dio dokumenta tužitelj je pročitao svjedoku obrane Zoranu Mariću koji je, kao bivši predsjednik HVO u Busovači, svjedočio o ratnim događajima u tom gradu. Svjedok, međutim, "uopće nije bio upoznat s ovim događajima" te je dodao da u Busovači "nikad nisu bili protiv Kordića" koji je, ističe svjedok, "uvijek bio samo političar".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 14

SUĐENJE ZA SLUČAJ ČELEBIĆI: Rasprava o žalbama
TUŽILAŠTVO: NATO i Amnesty International
SUĐENJE ZA LOGOR OMARSKA: "Mujina soba rezervisana" za najuglednije Muslimane i Hrvate iz Prijedora