HomeODGOVORNOST LIDERA
Rasprava o odgovornosti vođa i sistematskoj prirodi zločina - Koliko su bili temeljiti planovi Franje Tuđmana da podijeli Bosnu?

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Serijom političkih i socioloških argumenata, obrana i optužba su, u nastavku suđenja Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, raspravljali o tome koliko su temeljiti bili planovi Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine i u kojoj je mjeri on, kao lider, odgovoran za sukobe.

"Pažnja koja je dana sastanku Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu ne odgovara njegovoj stvarnoj težini", tvrdi svjedok obrane Marc Almond, predavač povijesti na jednom oksfordskom koledžu. Dok je više svjedoka optužbe pred Tribunalom svjedočilo da se u Karađorđevu u ožujku 1991. razgovaralo o podjeli Bosne, Almond smatra da su "tvrdnje o zavjeri" dvojice predsjednika da podijele BiH opovrgnute kasnijim događajima, odnosno srpskim napadima u Hrvatskoj i BiH.

"Ali zašto se o budućnosti BiH razgovaralo bez predstavnika te države?", želio je znati zastupnik Tužiteljstva, ukazujući da ipak postoje elementi zavjere. Svjedok, međutim, smatra da bilateralni razgovori o rješenjima za raspadajuću državu "nisu dokaz zločinačke namjere, pogotovo u vrijeme kad BiH još nije bila međunarodno priznata."

Sudac Patrick Robinson/Patrik pitao je svjedoka kako tumači izbijanje hrvatsko-bošnjačkog sukoba ako hrvatska strana nije dogovorila podjelu BiH? Svjedok je međutim uzvratio već puno puta ponovljenom tvrdnjom obrane da je taj sukob bio "tragična posljedica" srpske agresije u BiH.

I drugi svjedok obrane, profesor sociologije u SAD Stjepan Meštrović, navodi kako je srpskom agresijom stvoren "ogroman pritisak na Bosanske Hrvate i Bošnjake" koji je doveo do njihovog sukoba. On je, kao sociolog, bio pozvan da odgovori na tvrdnje tužitelja da su za sukobe odgovorna politička vodstva, u ovom slučaju vodstvo Hrvatske.

Meštrović drži da se Tuđmanu ne može pripisati odgovornost za sve što je vezano uz rast neprijateljstava između Hrvata i drugih etničkih grupa. Sociološka istraživanja, u prvom redu ona provedena osamdesetih u Hrvatskoj, ukazuju na to da su već prije dolaska Tuđmana na vlast porasle etničke napetosti. Dok Meštrović tvrdi da se nacionalizam razvijao "odozdo prema gore", dakle da su etničke grupe na neki način proizvele svoje nacionalističke vođe, tužitelj je međutim želio saznati da li svjedok time želi ustvrditi da je i politika etničkog čišćenja potekla spontano, iz naroda samih. S tim se svjedok nije složio. No, dok je tužitelj primijetio kako njegovi svjedoci ni ne tvrde da je Tuđman isključivi krivac za rast nacionalizma, svjedok obrane smatra da se takav zaključak nametnuo nakon izjava tužiteljevih svjedoka.

Sudac Robinson zaključio je raspravu ocjenom da se "ono što se dogodilo, odražava karakteristike obje teorije - i one o razvoju nacionalizma "odozdo" i one o poticaju s vrha?" "Da, događaji dopuštaju obje interpretacije", suglasio se svjedok.

Drugi aspekt optužnice na koji se osvrnuo Meštrović bila je tvrdnja da je rat između Hrvata i Bošnjaka bio rezultat sistematske i dobro planirane politike hrvatskog vodstva. "Kultura u bivšoj Jugoslaviji je takva da teze o sistematskom i planiranom ponašanju postaju problematične", smatra Meštrović. "Lideri su, biološki gledano, svagdje jednaki, ali kulturološki i strukturalni resursi koje imaju na raspolaganju nisu isti".

Na tužiteljevo pitanje da li ta tvrdnja implicira da su, primjerice, logori u BiH bili manje organizirani i zločinački, svjedok je iznio usporedbu srpskih logora u Prijedoru i nacističkih logora. On kaže da su u prvima ubojstva rađena nesustavno, primjerice kad su se stražari napili, dok je holokaust provođen temeljito jer su postojale društvene strukture koje su to omogućile.

Obrana nastoji opovrći optužbe o odgovornosti vođa, kao i o njihovom sistematskom planiranju zločina, kako bi poljuljala okvir u kojemu su postavljene optužbe protiv Kordića i Čerkeza. Prema optužnici "Kordić je bio dio male grupe prominentnih lidera HDZ koji su provodili kampanju nasilnog preuzimanja kontrole nad dijelovima BiH".... dok je Čerkez, svojim položajem zapovjednika brigade u HVO, bio "dio takve široke kampanje progona" Bošnjaka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 17

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Vojno-obavještajna analiza srebreničke operacije VRS
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Da li su za rat odgovorni narodi ili vođe?
SUĐENJE DUŠKU SIKIRICI: Odloženo izjašnjavanje o krivnji
HAŠKO TUŽILAŠTVO: Novinari nisu pod istragom