HomeKORDIĆEVA "ZGODNA FUNKCIJA"
U dokumentima koje je tužilac danas predočio sudu, Kordić je naslovljen kao "Predstojnik isturenog zapovjednog mjesta kancelarije predsjednika Herceg Bosne"

Dario Kordić u sudnici TribunalaDario Kordić u sudnici Tribunala

Funkcija Darija Kordića, svojim obimom, značajem i nepreciznošću ovlasti i dužnosti, ponovo je dovela u zabunu suce Haškog tribunala. U dokumentima koje je tužilac danas predočio sudu, Kordić je naslovljen kao "Predstojnik isturenog zapovjednog mjesta kancelarije predsjednika Herceg Bosne".

Tu formulaciju je Anto Puljić, nekadašnji načelnik Uprave za obranu HVO u Travniku - kako je rekao u svom svjedočenju - "pronašao u novinama", učinila mu se "zgodnom", pa ju je zato često upotrebljavao u zvaničnim dopisima. A optuženi Kordić je vlastoručno potpisivao dokumente sa tom "zgodnom" titulom.

"A sta vam, zapravo, ta funkcija znači?" - upitao je svjedoka jedan od sudaca. Puljić je priznao da to ne zna objasniti. "Pa šta vam je onda bila namjera" - bio je uporan sudac. "Dobiti na autoritetu i dati na značaju izdatim naređenjima" - odgovorio je svjedok.

U dosadašnjem toku suđenja Dario Kordić je nazivan počasnim pukovnikom, glasnogovornikom, dopredsjednikom Hrvatske Zajednice Herceg Bosna a kasnije i Republike HB, pa dopredsjednikom HDZ, a od danas je u sudske spise ušla i njegova "zgodna" funkcija "Predstojnika isturenog zapovjednog mjesta kancelarije predsjednika Republike".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića