HomePRVI SVJEDOCI OBRANE MARIJA ČERKEZA
"Zapovjedniku lokalne vojne policije HVO nije nitko mogao zapovijedati. S njim se moglo samo dogovarati"

Mario Čerkez u sudnici TribunalaMario Čerkez u sudnici Tribunala

Prvi svjedok obrane Marija Čerkeza, bojnik Zlatko Senkić svjedočio je o djelovanju Čerkeza u Novom Travniku tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba u srednjoj Bosni.

Senkić je bio zaposlen u uredu za mobilizaciju HVO u Travniku. Kroz njegovo svjedočenje obrana je nastojala dokazati da je situacija u zoni komandne odgovornosti njihova branjenika u mnogome ličila na kaos, u kojem nije bilo moguće sve vojne jedinice podrediti jedinstvenoj komandi. Dok optužnica tereti Čerkeza po liniji komandne odgovornosti za djelovanja različitih jedinica HVO u njegovoj zoni odgovornosti, svjedok je kazao da, na primjer, jedinice za specijalne namjene i vojna policija nisu bile pod direktnom komandom područne brigade "Stjepan Tomašević" kojom je Čerkez zapovijedao do marta 1993. "Stipe Bauverka, komandant vojne policije u Novom Travniku, nije si dao zapovijedati. S njim se moglo samo dogovarati, a nije mu se moglo zapovijedati", kaže Senkić.

Prema Senkiću, pojedine grupe vojnika u Novom Travniku djelovale su samostalno, izazivajući sukobe, hapseći i pljačkajući neovisno o nacionalnoj pripadnosti. "Kod kriminalaca nema nacionalnosti", rekao je svjedok i dodao da su stradavali i Bošnjaci i Hrvati. HVO je u to vrijeme bio dobrovoljno, odnosno loše i amaterski organizovan, dodaje svjedok. Za razliku od vojske bosanskih Srba (VRS) i Armije Bosne i Hercegovine, komandne strukture HVO u Novom Travniku nisu imale gotovo niti jednog bivšeg oficira JNA u svojim redovima. Kao i sve druge jedinice HVO, brigada "Stjepan Tomašević" bila je tzv. jedinica rezervnog sastava, kaže svjedok i dodaje da, primjerice, vojnik HVO koji bi, nakon povratka sa sedmodnevne vojne dužnosti, maltretirao ili opljačkao nekog civila, nije bio odgovoran vojnim već civilnim vlastima.

Optuženi Čerkez je, navodi svjedok, svojom funkcijom ali i ličnim poznanstvima sa zapovjednicima ABiH djelovao pozitivno pri smirivanju incidenata i stvaranju uzajamnog povjerenja.

Nakon majora Senkića, svjedočio je i Božo Perić, koji je tokom rata iz Varaždina, gdje je radio kao učitelj, s vlastitim oružjem odlazio povremeno u srednju Bosnu, da se bori na strani HVO. Obrana nastoji narušiti tvrdnje optužbe o prisutnosti Hrvatske vojske u Srednjoj Bosni tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba, odnosno pokazati da su se tamo dolazili boriti vojnici koji su bili porijeklom iz Srednje Bosne. Pri jednom od prelazaka hrvatsko-bosanske granice hrvatska policija oduzela je Periću oružje, a hrvatski ga je sud novčano kaznio 1993. godine zbog ilegalnog posjedovanja oružja prilikom prelaska u drugu državu.

Obrana je najavila devet svjedoka u ovom krugu suđenja, koji će trajati do 4. augusta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 21

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Završen dokazni postupak optužbe protiv generala Krstića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedoci obrane tvrde da Kunarac nije bio u Foči u vrijeme silovanja
TRIBUNAL: Uskoro odluka o legalnosti hapšenja Stevana Todorovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Prvi svjedoci obrane Marija Čerkeza