HomeAHMIĆI - GDJE JE BILA VITEŠKA BRIGADA?
Ključno za obranu Marija Čerkeza bilo bi dokazati da njegova brigada nije bila uključena u zločin u Ahmićima

Mario Čerkez u sudnici TribunalaMario Čerkez u sudnici Tribunala

Optužba je dokazivala da je Viteška brigada, kojom je zapovijedao Mario Čerkez, sudjelovala u koordiniranom napadu HVO u Lašvanskoj dolini kad je, među ostalim, uništeno selo Ahmići i ubijeno preko 100 njegovih bošnjačkih stanovnika.

Čerkezova obrana, čiji je dokazni postupak sada u toku, ukazuje međutim da su snage kojima je zapovijedao Čerkez tog dana bile raspoređene južno od Viteza i da nisu bile uključene u napad na Ahmiće. 16. travnja/aprila 1993., snage Viteške brigade "bile su raspoređene prema Vranjskoj i Krušćici, a oko 150 ljudi je bilo na crtama prema Vojsci Republike Srpske iznad Novog Travnika", svjedočio je bivši pripadnik Viteške brigade Stipo Čeko. Dok tužitelj, u protuispitivanju svjedoka obrane, tvrdi da su pripadnici Viteške brigade sudjelovali u zajedničkoj akciji s Vojnom policijom HVO, za koju su razni svjedoci pred Tribunalom rekli da je izvršila napad na Ahmiće, svjedoci obrane odbacuju povezanost Čerkeza s djelovanjem Vojne policije. "Čerkez nije sudjelovao ni u kakvom masakru, kamoli u Ahmićima", rekao je Čeko.

U pogledu druge optužbe - o Čerkezovoj odgovornosti za zatvaranje bošnjačkih muškaraca u Vitezu na dan kad je počeo sukob - svjedoci obrane tvrde da se radilo o "interniranju" vojno sposobnih Bošnjaka, koje je provela Vojna policija, zbog sigurnosti Bošnjaka ali i zbog sigurnosti HVO "jer se nije moglo znati tko je od Bošnjaka u gradu vojnik, a tko civil". Tužitelj Geoffrey Nice/Džefri Najs, međutim, odbija to objašnjenje i kaže da su Bošnjaci zatvoreni u namjeri da se Vitez etnički očisti. "To hapšenje Bošnjaka moralo se poduzeti da oni ne bi reagirali na masakr u kojemu ste svi vi suđelovali!", rekao je Nice. "Nitko iz Viteške brigade nije sudjelovao u masakru u Ahmićima", odgovorio je na to Čeko.

U nastavku suđenja, obrana je odgovarala na optužbu da je Čerkez, u maju 1992., ubio jednog Bošnjaka. Neki svjedoci optužbe su, naime, čuli kako je Čerkez odgovoran za ubojstvo Samira Trake u hotelu Vitez. Obrana, međutim, tvrdi da su takvi dokazi iz druge ruke neprihvatljivi te, kroz iskaze svojih svjedoka, dokazuje da je Čerkez došao do mjesta ubojstva tek nakon što je ono počinjeno.

Ovim svjedočenjima zaključen je prvi krug dokaznog postupka Čerkezove obrane, koja će se nastaviti u rujnu/septembru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 22

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Svjedočenje žrtava seksualnog nasilja u logoru Omarska
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Sudski poziv bivšem zapovjedniku HVO, generalu Milivoju Petkoviću
TRIBUNAL: Del Ponte traži formiranje specijalnih snaga za hapšenje optuženih
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić optužuje generala Mladića i njegov "kninski klan"