HomeSVJEDOČENJE MARIJA ČERKEZA – OTKAZANO
Čerkezovi branitelji nisu željeli da optuženi svjedoči ako ne dobije dodatno vrijeme da pročita novi dokazni materijal optužbe. Suci nisu dopustili odgodu Čerkezovog svjedočenja smatrajući da ovo suđenje već predugo traje - Nastavak suđenja za Foču odgođen za sljedeći tjedan

Mario Čerkez u sudnici TribunalaMario Čerkez u sudnici Tribunala

Dugo najavljivano svjedočenje optuženog bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO Marija Čerkeza, koje je danas trebalo započeti - u posljednjem je trenutku otkazano. Tu su odluku donijeli Čerkezovi branitelji ocijenivši da se optuženi "našao u novoj situaciji" zbog velike količine novog dokaznog materijala koje je tužitelj ovog vikenda dostavio na uvid obrani.

Branitelj Božidar Kovačić jutros je prvo tražio od suda da odobri dvotjednu odgodu Čerkezovog svjedočenja. Obrana je, naime, prigovorila da su joj tužitelji prekasno dostavili veliku količinu novog materijala na temelju kojeg su namjeravali ispitivati optuženog. Tužitelj Geoffrey Nice/Džefri Najs je odgovorio kako rok dostave nije ovisio o njemu već da su mu novi materijali tek nedavno dostavljeni iz Hrvatske.

Suci su vrlo brzo zaključili da ne žele odgađati Čerkezovo svjedočenje, jer smatraju da ovo suđenje već predugo traje. "Ovo je 221. dan suđenja na kojemu je izvedeno već 227 svjedoka", upozorio je sudac Richard May/Ričard Mej. Suci su, s druge strane, odbili prihvatiti novi materijal "u paketu", te su odredili da tužitelji moraju tražiti dopuštenje sudaca kad god žele Čerkezu predočiti neki dokument kojeg on još nije vidio.

Obrana je, međutim, ocijenila da takva odluka ne mijenja situaciju za optuženog. "Ne mogu svom klijentu savjetovati da sad svjedoči, ako se ne može pripremiti na nove dokumente koji će kad-tad biti uvedeni kao dokaz", zaključio je Kovačić.

Time je praktički zaključen i dokazni postupak obrane. Strane u postupku sada trebaju utvrditi kad će optužba započeti izvođenje dodatnih svjedoka i dokaza HVO Čerkeza i prvo-optuženog političkog lidera bosanskih Hrvata Darija Kordića. Tih bi dokaza moglo biti dosta, sudeći prema količini novog materijala koje optužba predočava otkako ima pristup arhivama u Hrvatskoj.

Istodobno je pred Haškim tribunalom trebalo biti nastavljeno suđenje za silovanja u Foči, no nakon kratke rasprave, ono je odgođeno za sljedeći tjedan. Danas je trebalo započeti izvođenje dodatnih svjedoka optužbe, koje ona ima pravo izvesti kao odgovor na dokaze obrane. Međutim, optužba nije dovela svjedoke budući da još nije razriješeno pitanje pregleda optuženog Zorana Vukovića. Naime, na zahtjev obrane njega su pregledali liječnici kako bi se utvrdilo je li on bio fiziološki sposoban izvršiti silovanja za koja ga optužuju svjedokinje tužitelja. Međutim, obrana je u međuvremenu uložila primjedbe na neke dijelove liječničkih nalaza, a tužitelji su očekivali da će izvođenje njihovih svjedoka početi tek kad se te primjedbe razriješe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 28

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić se brani optužujući generala Mladića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Mario Čerkez odustao od svjedočenja u vlastitu obranu
TRIBUNAL: Da li Miloševiću suditi u Beogradu ili u Hagu?
TRIBUNAL: U Hagu izrečena prva kazna doživotnog zatvora, ali za zločine u Ruandi
SUĐENJE STANISLAVU GALIĆU: Prije sudije će obići sarajevska mjesta zločina