HomeHALID GENJAC SVJEDOČIO NA SUĐENJU KORDIĆU I ČERKEZU
Član predsjedništva BiH pozvan od tužitelja da svjedoči o situaciji u Travniku gdje je tokom rata bio predsjednik SDA

Na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu danas je svjedočio član Predsjedništva BiH Halid Genjac. Optužba ga je izvela kao svjedoka u dijelu suđenja u kojem odgovara na dokazni postupak obrane, a tema o kojoj je svjedočio bila je situacija u Travniku tokom rata kad je svjedok bio predsjednik travničke organizacije SDA.

Genjac je rekao da je optuženog Kordića u tri navrata 1991. i 1992. sreo na različitim sastancima predstavnika SDA i HDZ. Međutim, potom je dodao da je u januaru 1993. u Travniku održan sastanak između dva visoka dužnosnika HDZ BiH Kordića i Ignaca Koštromana o kojemu bošnjačka strana, pa ni svjedok, nisu bili obaviješteni. Optužba time želi ukazati da je HDZ imao zasebne političke planove u koje nije želio uključivati Bošnjake.

Da bi to dokazala, tužiteljica Susan Sommers tražila je od svjedoka informacije o ponašanju vlade HVO u Travniku. "U općinskom političkom životu je od početka bilo opstrukcija HDZ da bi se one završile potpunom blokadom... Mi smo ukazivali da bi priznanje vlade HVO bilo protuustavno. Vlada u Travniku se nije mogla nazivati samo po jednom narodu", rekao je Genjac dodajući da su jedine legalne institucije bile predsjedništvo općine i izvršni odbor.

Na sugestiju obrane da optuženi Kordić, u svakom slučaju, nije imao političkih ovlasti u Travniku, Genjac je odgovorio kako je lokalno hrvatsko rukovodstvo "pitalo i citiralo Kordića". Obrana je tokom protuispitivanja ponovno iznijela tvrdnje koje je iznosila u svom dokaznom postupku – da je Armija BiH u Travniku izvela ofanzivu u kojoj je prognano preko 20.000 Hrvata. Svjedok je odgovorio da za sukob iz juna 1993. nije odgovorna Armija BiH te dodao da je "preko noći 7.000 Hrvata iseljeno na srpske teritorije na Vlašiću". "Mislim da je to bilo organizirano". dodao je svjedok.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 35

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Kako je general Mladić navodno pokušao da "zaštiti" Srebrenicu od Karadžića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Svjedočio Halid Genjac, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
REPORTAŽA: Predstavljamo Timotija Mekfejdena, upravnika Pritvorske jedinice Tribunala
"SLUČAJ MOSTAR": "Tuta" i "Štela" izjasnili se da nisu krivi ni po novoj točki optužnice