HomeKORDIĆ I ČERKEZ BILI SU "DIO OPĆEG PLANA" NAPADA NA BOŠNJAKE
U završnoj riječi na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, tužitelj naglasio da su optuženi sa zapovjednikom HVO u Srednjoj Bosni Blaškićem provodili "smrtonosni plan" u kojemu je počinjen i zločin u Ahmićima

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

"Sve što se događalo u Lašvanskoj dolini bilo je dio općeg plana u kojem su sudjelovali optuženi Dario Kordić i Mario Čerkez", rekao je tužitelj Geoffrey Nice/Džefri Najs u završnoj riječi na suđenju bivšem političkom lideru Hrvata u Srednjoj Bosni i bivšem zapovjedniku Viteške brigade, optuženima za zločine koje je HVO počinio tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1992. i 1993.

Kordić i Čerkez terete se - svaki u po 22 točke optužnice - da su osobnim djelovanjem te svojim nadređenim položajima odgovorni za progon Bošnjaka, nezakonite napade na civile, ubojstva i nečovječna postupanja i razaranja, te da su time počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnih zakona i običaja.

Politika vlasti bosanskih Hrvata nije bila samo reakcija na ratne događaje u BiH već je predstavljala provođenje unaprijed smišljenog plana, a taj je plan bio da se kroz "institucije bez demokratskog mandata...preuzme vlast na štetu drugog naroda - Bošnjaka", zaključio je tužitelj.

Stajalište da su dvojica optuženih bili dio "zajedničkog plana" o napadima na Bošnjake, Nice je potkrjepljivao podacima iz dokumenata HVO i, posebno, ratnog dnevnika Operativne zone Srednja Bosna, u kojemu se navodi kad i u vezi s čim su Kordić i Čerkez kontaktirali najvišeg zapovjednika HVO u Srednjoj Bosni Tihomira Blaškića tokom vojnih operacija u travnju 1993. godine. Dvojica optuženih, zaključio je tužitelj, sa Blaškićem su "dijelili informacije o konačnom produktu smrtonosnog plana" u kojemu je počinjen i zločin u Ahmićima, odnosno ubojstvo preko 100 Bošnjaka.

"Ovo je prvi predmet zaključen pred Tribunalom koji se tiče odgovornosti jednog višeg političara", istaknuo je Nice. Dokazujući da je Kordić imao vojne ovlasti, a time i odgovornosti, tužitelj je predočavao Kordićeve naredbe za upotrebu artiljerije ili premještanje vojnih jedinica na raznim lokacijama u Lašvanskoj dolini. Suci su, sa svoje strane, tražili da tužitelj u potpunosti precizira kako povezuje Kordića sa raznim zločinima na terenu - naročito u svjetlu činjenice da je Kordić formalno bio civilni lider i da je, kako je rekao sudac Patrick Robinson, "dokazni prag za uspostavu odgovornosti civila viši" od onog za vojnika.

Tužitelj je odgovorio kako dokazni materijal pokazuje da je Kordićev vojni angažman bio kontinuiran - da je on "uvijek mogao ući u zapovjedni lanac i preuzeti kontrolu gdje želi", te da je to konačno i potvrđeno njegovim imenovanjem na položaj u glavnom stožeru HVO krajem 1993. "Brojne titule koje je Kordić od 1991. imao u raznim tijelima pokazuju da je bio čovjek od vlasti" ali da se "skrivao u sjeni koja ga je štitila da se ne vidi što radi", rekao je Nice.

Na daljnje traženje sudaca da pojasni da li Kordića tereti za sva krivična djela HVO počinjena u Lašvanskoj dolini, tužitelj je odgovorio da su "razna tijela vlasti bila povezana", te je također upozorio da "Kordić nije bio manje moćan od vojnog zapovjednika Blaškića, a da je ponekad imao i veću vlast."

U pogledu drugo-optuženog Čerkeza, tužitelj podsjeća da su brojni zločini, uključujući Ahmiće, počinjeni na teritoriji odgovornosti njegove brigade. "Postojao je zajednički plan i zajedničko izvođenje...i Čerkez je morao imati ovlaštenja" jer je "izvještavao o tome što je HVO kolektivno uradio" na tom području, zaključio je Nice, podsjećajući da je Čerkez izvještavao stožer i o napredovanju HVO u Ahmićima. Iako priznaje da postoji dokument koji kaže da Čerkez nije odgovoran za Ahmiće, Nice dodaje da "to ovisi od gledišta". "Usko gledano, Čerkez možda nije odgovoran za Ahmiće 16. travnja..ali ako je bio dio općeg plana, onda snosi i potpunu odgovornost" za posljedice, zaključuje Nice, dodajući kako nema dokaza da je Čerkez nakon tog zločina izrazio žaljenje ili da se ogradio od onog što je učinjeno.

Završni argumenti nastavljaju se izlaganjem obrane Kordića i potom Čerkeza, i bit će zaključeni u petak.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 36

OBRT U "SLUČAJU TODOROVIĆ": Optuženi se izjasnio krivim
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj traži teške kazne - a odbrana oslobađaju
će presude
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Vojni ekspert iz Beograda saglasan za analizom tužitelja o masovnim pogubljenjima u Srebrenici