HomePRESUDA KORDIĆU I ČERKEZU 26. FEBRUARA
Suđenje bivšem političkom lideru Bosanskih Hrvata i bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO bilo je zaključeno 15. decembra 2000, nakon 20 mjeseci rasprave - Na kraju suđenja optužba tražila doživotne zatvorske kazne, a obrana oslobađajuće presude

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Presuda Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, optuženima za zločine koje su snage HVO počinile nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni, bit će izrečena 26. veljače/februara, objavljeno je danas na Haškom tribunalu.

Suđenje bivšem političkom lideru Hrvata u Srednjoj Bosni Kordiću i zapovjedniku Viteške brigade HVO Čerkezu, koji su, među ostalim, optuženi da su sudjelovali u planiranju napada na Ahmiće u travnju/aprilu 1993., trajalo je od travnja/aprila 1999. do prosinca/decembra 2000. Oni su se predali Tribunalu u listopadu/oktobru 1997, nakon čega su se izjasnili nevinima za optužbe koje im na teret stavlja haški tužitelj.

Kordić i Čerkez terete se - svaki u po 22 točke optužnice - da su osobnim djelovanjem ,te svojim nadređenim položajima, odgovorni za progon Bošnjaka, nezakonite napade na civile, ubojstva i nehumane postupke te uništavanja imovine, te da su time počinili zločin protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. U zaključku suđenja Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu optužba je zatražila kazne doživotnog zatvora, dok je obrana tražila oslobađajuće presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 43

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Prijedorski policajac pod unakrsnom paljbom američkog tužioca
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Stradanja bolesnih zatočenika fočanskog KP Doma
REPORTAŽA: Da li je u Račku izvršen "masakr" ili, samo, "masovno ubistvo"?
TRIBUNAL: Narednih dana tri presude Haškog tribunala