HomeŽALBE NA PRESUDU KORDIĆU I ČERKEZU
Optužba i obrana su formalno najavile žalbe na presudu od 26. februara kojom je Dario Kordić osuđen na 25, a Mario Čerkez na 15 godina zatvora

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Nakon presude izrečene Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu 26. veljače/februara - sve strane u postupku su najavile žalbe. Tužitelji se žale na presude obojici optuženih, dok se istovremeno žale oba tima obrane. Zasad se radi samo o formalnim najavama žalbi na presudu i kazne, budući da takve najave moraju biti predane u roku od 15 dana nakon presude. U sljedećih 90 dana, optužba i obrana će morati Žalbenom vijeću dostaviti podneske u kojima će precizirati na koje se aspekte presude žale.

Bivši politički lider Hrvata u Srednjoj Bosni Dario Kordić proglašen je krivim po 12 od 22 točke haške optužnice za zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini, a zapovjednik Viteške brigade HVO Mario Čerkez kriv je po 14 od 22 točke optužnice. Prvostepeno sudsko vijeće je Kordića osudilo na 25 godina zatvora, a Čerkeza na 15 godina, od čega se oduzima dvije godine i pet mjeseci njihovog boravka u pritvoru Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 47

OPTUŽNICA ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predaja i prvo pojavljivanje Blagoja Simića pred Tribunalom
UJEDINJENE NACIJE: Generalna skupština izabrala 14 stalnih sudija Tribunala
SUĐENJE ZA FOČU: Šta se u ljeto 1992. događalo u fočanskom KP Domu
REPORTAŽA: Šta je silovanje... po jugoslovenskom zakonu