HomeČERKEZ SE NE TERETI ZA SUDJELOVANJE U AHMIĆIMA
Uoči svjedočenja Marija Čerkeza, optuženog za zločine u Lašvanskoj dolini, tužitelj se izjasnio da Čerkeza i njegovu brigadu ne tereti za izravno sudjelovanje u masakru u Ahmićima, već ga tereti za sudjelovanje u planiranju tog napada

Bivši zapovjednik Viteške brigade HVO Mario Čerkez "bio je uključen u opći plan napada HVO u Lašvanskoj dolini, iako njegova brigada nije bila ta koja je ujutro 16. travnja 1993. ušla u Ahmiće da pobije njegove stanovnike", rekao je tužitelj na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu.To je stajalište tužitelj pojasnio uoči svjedočenja samog Čerkeza, najavljenog za sljedeći tjedan.

Tokom svog dokaznog postupka, Čerkezova obrana je dokazivala da njegova brigada nije sudjelovala u napadu na Ahmiće. Obrana je također dokazivala da je, u vrijeme sukoba iz travnja 1993, ta brigada bila još u osnivanju te da, stoga, nije predstavljala vojnu snagu sposobnu za izvršenje "sistematskih i planiranih progona Bošnjaka" - za koje njenog zapovjednika Čerkeza tereti haška optužnica.

Na tvrdnje o nedjelotvornosti Viteške brigade, tužitelj je odgovorio dokumentima koje pronalazi u arhivama koje im je ove godine otvorila hrvatska vlada. Prema jednom od tih dokumenata, Čerkez je 16. travnja izvijestio zapovjednika HVO u Srednjoj Bosni Tihomira Blaškića o tome kako teku borbena djelovanja u raznim selima oko Viteza.

"Donja Večeriska je sa 70 posto odrađena... Selo Ahmići je također odrađeno sa 70% te imamo 14 uhićenih koji su smješteni u vikendicama u Nadiocima", navodi se, među ostalim, u tom Čerkezovom izvještaju.

Tužitelj Geoffrey Nice/Džefri Najs napominje kako taj dokument dokazuje ne samo ustrojenost i djelotvornost Viteške, već i njenu uključenost u opći plan akcije za Ahmiće. Obrana je, međutim, ocijenila da je takvo stajalište u kontradikciji s drugim dokazima koje je prezentirao sam tužitelj. Naime, kako ističe obrana, jedan drugi "zagrebački dokument", koji je spomenut na zatvorenoj sjednici, oslobađa Vitešku brigadu od odgovornosti za zločin u Ahmićima. Branitelj Božo Kovačić je podsjetio da će sada Čerkez sjesti na klupu za svjedoke te je zatražio da tužitelj prije toga jasno definira tereti li Čerkeza za napad na Ahmiće ili ne.

Tužitelj je odgovorio da u njegovom stavu nema kontradiktornosti: "Naša teza je da je Čerkez bio uključen u planiranje napada na Ahmiće". Potom je dodao kako dokumenti o angažmanu Viteške pokazuju da "nakon što je obavljen prljavi dio posla, dovedena je Viteška da osigurava položaje".

Na kraju rasprave ovoga tjedna, Nice je primijetio da su dokumenti na koje se oslanja bili "više godina skrivani" od Haškog tribunala i da stoga "ne treba kritizirati tužiteljstvo" što u kasnoj fazi postupka objavljuje nove dokaze.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 28

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić se brani optužujući generala Mladića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Mario Čerkez odustao od svjedočenja u vlastitu obranu
TRIBUNAL: Da li Miloševiću suditi u Beogradu ili u Hagu?
TRIBUNAL: U Hagu izrečena prva kazna doživotnog zatvora, ali za zločine u Ruandi
SUĐENJE STANISLAVU GALIĆU: Prije sudije će obići sarajevska mjesta zločina