HomeNASTAVLJEN DOKAZNI POSTUPAK OBRANE MARIJA ČERKEZA
Deseti svjedok obrane govorio o ratnim zbivanjima u Novom Travniku. Čerkezova obrana trajat će dio druge polovice oktobra

Mario Čerkez u sudnici TribunalaMario Čerkez u sudnici Tribunala

Na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu u toku je dokazni postupak Čerkezove obrane. Nakon mjesec dana pauze u suđenju, obrana bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO danas je izvela svog desetog svjedoka - bivšeg šefa općinskog stožera HVO u Novom Travniku - kako bi svjedočio o odnosima Bošnjaka i Hrvata u tom gradu 1992. i 1993. godine. Premda se većina optužbi protiv Čerkeza tiče njegovog djelovanja kao zapovjednika Viteške brigade, dio optužnice odnosi se i na vrijeme dok je bio zamjenik zapovjednika brigade "Stjepan Tomašević" sa sjedištem u Novom Travniku.

Svjedok Ivo Marković odbacio je optužbe o tome da je HVO u Novom Travniku provodio politiku progona bošnjačkog stanovništva. Takve se zapovijedi nisu izdavale, niti je tako nešto provođeno, tvrdi svjedok. On dodaje da je glavni zadatak novotravničke brigade bio držanje linija obrane prema srpskim snagama.

Međutim, svjedoci tužitelja govorili su pred Tribunalom o zarobljavanju Bošnjaka na području općine Novi Travnik, odvođenju na kopanje rovova na borbene linije i drugim zlostavljanjima. Čerkezova obrana, pak, tvrdi da su to bila djela nekontroliranih pojedinaca i skupina, a ne vojnika koji su provodili Čerkezove naredbe.

Čerkez i Kordić, bivši potpredsjednik Herceg-Bosne i HDŽ BiH, optuženi su za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja te teške povrede Ženevskih konvencija zbog zločina HVO nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni. Optužnica ih tereti ne samo za naređivanje nezakonitih djelovanja protiv civila, već i za propust da spriječe i kazne podređene im vojnike u izvršenju takvih djela.

Nakon godinu dana tužiteljevog dijela postupka, ovog je proljeća svoje dokaze izvela prvo obrana optuženog Darija Kordića, a koncem srpnja/jula započela je obrana Čerkeza koja bi se trebala završiti u listopadu/oktobru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 22

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Svjedočenje žrtava seksualnog nasilja u logoru Omarska
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Sudski poziv bivšem zapovjedniku HVO, generalu Milivoju Petkoviću
TRIBUNAL: Del Ponte traži formiranje specijalnih snaga za hapšenje optuženih
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić optužuje generala Mladića i njegov "kninski klan"