HomeZAKLJUČEN DOKAZNI POSTUPAK OBRANE DARIJA KORDIĆA
Obrana dokazivala da Kordić, kao političar, ne može snositi odgovornost za zločine HVO nad Bošnjacima

Dario Kordić u sudnici TribunalaDario Kordić u sudnici Tribunala

Dario Kordić bio je političar i kao takav ne može snositi odgovornost za djelovanje vojske, to je teza Kordićeve obrane koja je dominirala cijelim njenim dokaznim postupkom, koji je ovog tjedna zaključen. Tvrdnja da on bio "samo političar" ponavljana je, naime, u iskazima većine od 59 svjedoka obrane.

Kordić je optužen da je kroz svoj politički ali i vojni utjecaj, odgovoran za politiku progona bošnjačkog stanovništva na teritoriji Herceg-Bosne, posebno u Srednjoj Bosni, i da je time počinio zločin protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Bivši zapovjednici u HVO, koji su svjedočili u Kordićevu obranu, kažu da nikada nisu primili zapovijed od Kordića. Bivši funkcionari Herceg-Bosne, koji su tvrdili da njezina politika nikada nije uključivala progon bošnjačkog stanovništva i odcjepljenje od BiH, istodobno su nastojali ne dati velik naglasak Kordićevim političkim funkcijama, koje obrana naziva "parlamentarnim".

Njegova obrana bila je bazirana na Kordićevim formalnim funkcijama. On je, naime, formalno bio potpredsjednik Herceg-Bosne i HDZ BiH i stoga, zaključuje obrana, nije mogao imati vojnog utjecaja. Vojni zapovjednik svih jedinica HVO u Srednjoj Bosni bio je Tihomir Blaškić, napominjali su branitelji Darija Kordića. Oni, istodobno, smatraju da se tokom suđenja Blaškiću neosnovano "upiralo prstom u druge", među ostalim i u Kordića, kao osobe koje su bile nadležne nad Vojnom policijom HVO, i to tumače kao nastojanje Blaškićeve obrane da "minimalizira Blaškićevu odgovornost za zločine vojske".

Kordić je imao čin pukovnika, ali taj čin je bio "počasni", tvrdi obrana. Kordić je dobio funkciju zamjenika zapovjednika glavnog stožera HVO, ali obrana kaže da je ta je funkcija bila "civilna". Obrana je, među ostalim, prezentirala dokaze o zločinima Armije BiH nad hrvatskim civilima u Srednjoj Bosni kako bi dokazala da neprijateljstva između dvaju naroda nisu bila izazvana isključivo politikom vodstva bosanskih Hrvata. No, takvi dokazi u načelu ne utječu na zaključke sudaca jer se zločini jedne strane, u ovom slučaju HVO, ne mogu opravdati onima koje je činila druga strana u sukobu.

Na dokaze obrane da je Kordić bio "samo političar", tužitelji su odgovarali konstatacijom da rat vode političari te da se stoga Kordić ne može skrivati iza svojih formalnih funkcija. Uz to, tužitelji su dokazivali da je Kordić faktički bio i vojni zapovjednik. Tokom protuispitivanja svjedoka obrane, optužba je prezentirala niz vojnih zapovijedi koje je potpisao Kordić. Svjedoci bi odgovarali da s tim zapovijedima nisu upoznati.

Upravo u toku dokaznog postupka obrane, tužitelj je došao u posjed novih dokumenata iz Zagreba, među ostalim, i jednog izvještaja Hrvatske informativne službe (HIS), upućenog bivšem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu. U njemu se političari Dario Kordić i Ignac Koštroman navode kao osobe odgovorne za vojne operacije HVO u Srednjoj Bosni, među ostalim i za zločin u Ahmićima. Obrana osporava autentičnost tog dokumenta.

Nakon što obrana drugo-optuženog Marija Čerkeza, bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO, završi svoj dokazni postupak, tužitelj će imati pravo da odgovori na dokaze obrane i izvede nove dokaze koje nije imao u posjedu tokom svog dokaznog postupka. Nakon toga će i obrana imati pravo da odgovori na dodatne dokaze. Suđenje Kordiću i Čerkezu trebalo bi biti zaključeno do kraja godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 20

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Tužilac dokazuje planski karakter pogubljenja u Srebrenici
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Suce ne zanima ko je započeo sukob u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak Kordićeve obrane
TRIBUNAL: Tužilac priprema maratonsko suđenje Momčilu Krajišniku