HomeVIDEO-SVJEDOCI PRED TRIBUNALOM
Svjedoci Kordićeve obrane, koji nisu mogli, htjeli ili smjeli da dođu u Tribunal, dali svoje iskaze video-vezom između Haaga i Zagreba

Suđenje Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu nastavljeno je saslušavanjem svjedoka putem video veze između Haga i Zagreba. Ovaj način svjedočenja korišten je u Tribunalu u više navrata, na primjer na suđenjima Dušku Tadiću i generalu Tihomiru Blaškiću. Video svjedočenjima se, do sada, više koristila obrana, nego optužba, i to najčešće zbog bojazni pojedinih svjedoka da bi - ako u Tribunal dođu kao svjedoci - mogli u njemu ostati kao optuženi.

Nisu navedeni razlozi zbog kojih su trojica svjedoka Kordićeve obrane svoje iskaze danas dali u Zagrebu, umjesto u Hagu. Kao i u ranijim prilikama, i danas je bilo dosta tehničkih problema, tako da se video veza sa Zagrebom prekidala čak tridesetak puta. I ovi su svjedoci, inače, ponavljali poznate argumente Kordićeve obrane o Herceg-Bosni kao "privremenoj tvorevini" sa "nedefiniranom teritorijom", koja se "nije namjeravala odcijepiti od BiH". Ponavljani su, također, i iskazi o stradanjima Hrvata u Srednjoj Bosni.

Jedan od današnjih "video-svjedoka", Ivica Kristo, nekadašnji je zapovjednik jedne rezervne jedinice HVO u Zenici. On je govorio o " hapšenjima, ubojstvima i zlostavljanjima " zeničkih Hrvata u januaru 93. Jedinice "mudžahedina i muslimanskih ekstremista", tvrdio je ovaj svjedok, masovno su hapsile i zatvarale Hrvate, vojnike i civile zeničkog područja. Ivica Kristo je tvrdio kako su "mudžahedini nosili mačete po gradu, hapseći proizvoljno građane hrvatske nacionalnosti". Njegovim svjedočenjem obrana nastoji dokazati da krivnja za bošnjačko-hrvatski sukob ne leži isključivo na separatističkoj politici HVO u Bosni i Hercegovini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića