HomeSVJEDOK MOŽDA NA KLUPI ZA OPTUŽENE
Obrana dokazuje da Kordić nije imao utjecaja na događaje u Varešu i Stupnom Dolu krajem 93. godine. Jedan od svjedoka obrane, Krešimir Božić, možda će se naći na klupi za optužene

Obrana Darija Kordića saslušala je u nastavku suđenja više svjedoka iz Vareša. Tužilac u optužnici navodi da je Kordić imao ključnu ulogu u zločinima nad bošnjačkim stanovništvom srednje Bosne, dok Kordićevi advokati nastoje da dokažu da on, kao političar, nije imao nikakve vojne ovlasti.

Svjedoke iz Vareša Kordićev branilac Mitko Naumovski izveo je da bi kroz njihove iskaze dokazao da je djelovanje vojne komponente HVO potpuno nezavisno od političkih struktura. Svjedoci obrane tvrde da Kordić nije znao za događanja u Stupnom Dolu i Varešu, krajem 1993. Vojnici HVO iz Kiseljaka, pod komandom Ivice Rajića, ubili su tada više civila u Stupnom Dolu. Uoči tog napada, dotadašnje civilne i vojne strukture HVO u Varešu su zamijenjene, po riječima tužioca - "Rajićevim ljudima". Rajić je, tvrdi tužilac, stigao u Vareš "s pismenim ovlaštenjem da učini to što je učinio", i iz tog su razloga gradonačelnik Vareša, cjelokupno Gradsko vijeće i komandant tamošnjeg HVO zamijenjeni ljudima od Rajićevog povjerenja.

No svjedok Pavao Vidović, jedan od, po Rajićevu dolasku u Vareš razvlašćenih i uhapšenih članova Gradskog vijeća, porekao je tužiočevu interpretaciju događaja. "Mi smo bili izolirani radi vlastite sigurnosti. Tako nam je rečeno... Na događaje u drugoj polovici 93. u Varešu Kordić nije mogao imati praktički nikakvog utjecaja".

Naređenje za napad na Stupni Do, insistirao je svjedok Vidović, nije ni u kom slučaju došlo od političkih struktura. Rajić je bio vojni komandant i on je odluke donosio samostalno. Nije konzultirao političare, pa ni Darija Kordića.

Svjedoka Krešimira Božića Rajić je postavio za komandanta HVO u Varešu odmah po svom dolasku u taj grad. On je tvrdio da Dario Kordić nije mogao, u svojoj civilnoj funkciji, izdavati naređenja za vojne operacije, pa tako ni onu za napad na Stupni Dol. Vidljivo nervozan pred nagovještajem tužioca Nicea/Najs da bi se i on mogao naći pred Tribunalom kao optuženi, na osnovu komandujuće funkcije koju je imao, Božić je gotovo u panici izjavio da ne razumije šta je cilj takvog postupka prema njemu. "Mene se ovdje hoće diskreditirati stavljajući me u kontekst počinjenih zločina. To što ja ovdje strpljivo učestvujem i trpim je samo odraz moje želje da pomognem". Što se tiče eventualnog podizanja optužnice protiv Božića, o tome će "sud samostalno donijeti odluku", rekao je sudac Reginald May/Redžinald Mej. Inače u maju 2000. vlasti BiH izdale su nalog za hapšenje Krešimira Božića, trenutno nastanjenog u Hrvatskoj i zaposlenog u Hrvatskoj vojsci, zbog njegove komandne odgovornosti za ubojstva i progon civila u Stupnom Dolu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića