HomeNASTAVLJA SE POSTUPAK KORDIĆEVE OBRANE
Izjave svjedoka obrane "protiv" izjava svjedoka tužitelja; Suđenja za Foču i prijedorske logore trenutno zatvorena za javnost

Suđenja za zločine u Foči i prijedorskim logorima ovih se dana odvijaju iza zatvorenih vrata, zbog zaštite svjedoka. Istodobno, na suđenju za zločine nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni, obrana nastavlja izvođenje svjedoka koji opovrgavaju pojedine optužbe o umiješanosti bivšeg potpredsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosna i HDZ BiH Darija Kordića u aktivnosti HVO.

Više svjedoka tužitelja je svjedočilo da je Kordić, 15. travnja/aprila 1993. – dan uoči napada HVO u Lašvanskoj dolini - na televiziji izjavio kako su njegovi vojnici spremni i kako čekaju naređenja. Tadašnji direktor televizije Vitez, Franjo Pavlović, sada je kao svjedok obrane svjedočio da Kordić takve izjave nije dao.

Nadalje, tužitelj je kroz iskaz bivšeg pripadnika HVO jedinice za posebne namjene "Vitezovi" Anta Breljaša dokazivao da je Kordić istog dana bio na sastanku u bazi "Vitezova" - što implicira da je kao političar bio u koordinaciji s vojskom. Kao odgovor na tu optužbu, obrana je izvela svjedoka koji je prije Breljaša bio zadužen za logistiku jedinice "Vitezovi", Josipa Buhu, a koji je ustvrdio da tog dana nikakav sastanak nije održan u njihovoj vojarni.

Kordićeva obrana nastavila je svoj dokazni postupak svjedočenjem o zbivanjima u Kaknju. Obrana, naime, ukazuje kako su i Hrvati u Srednjoj Bosni bili izloženi napadima. Bivši predsjednik HVO u općini Kakanj, Pavo Šljivić, tvrdio je da je, uslijed napada ABiH, iz općine Kakanj prognano između 13 i 15 tisuća Hrvata. Tužiteljica Susan Somers je, međutim, isticala da je je kompletno hrvatsko vodstvo napustilo tu općinu u ljeto 1993. te je povukla paralelu s kasnijim odlaskom Hrvata i HVO iz Vareša. Tužitelji, naime, dokazuju da su vlasti Herceg Bosne, uključujući Kordića, podržavale odlazak Hrvata iz općina gdje Herceg Bosna nije mogla ostvariti potpunu kontrolu te ih premještala u područja koja su trebala postati čisto hrvatska. Svjedok je, međutim, odgovorio da su Hrvate na odlazak iz Kaknja naveli napadi ABiH.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 11

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Strahovi i poniženja zatočenika
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Svjedoci odbrane o zločinima nad Hrvatima u srednjoj Bosni
HAŠKI TRIBUNAL: Reakcije na slučaj Ojdanić
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Novi dokazi o silovanjima