HomeKORDIĆ NIJE NAREĐIVAO VOJSCI - TVRDE SVJEDOCI OBRANE
"Znam da Kordić nije zapovijedao ni jednom postrojbom u zoni odgovornosti Operativne zone Srednja Bosna", rekao prvi svjedok

Dario Kordić nije bio dio zapovjednog lanca HVO, niti se kao političar miješao u rad vojske - to su Kordićevim odvjetnicima potvrdili prvi svjedoci s kojima je ovog tjedna započeo dokazni postupak obrane na suđenju Kordiću i Čerkezu.

Bivši visoki dužnosnik Bosanskih Hrvata, Kordić, optužen je da je – kao političar, ali i kao osoba koja je imala utjecaja na vojsku - odgovoran za zločine počinjene nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni. Obrana, međutim, osporava da je on imao bilo kakvu vojnu, ili neku značajniju političku ulogu.

"Znam da Kordić nije zapovijedao ni jednom postrojbom u zoni odgovornosti Operativne zone Srednja Bosna", rekao je prvi svjedok, general Filip Filipović. On je bivši zapovjednik HVO u Travniku, koji je 1994. od Tihomira Blaškića preuzeo dužnost zapovjednika Operativne zone HVO za Srednju Bosnu. "Kordić je bio lider koji bi dolazio tamo gdje je kritično, ali je vojna struktura zapovijedala", objašnjava svjedok.

"Kordića je narod vidio kao političkog vođu, i meni on nikad nije naređivao", rekao je drugi svjedok, brigadir Franjo Nakić, bivši načelnik stožera u Blaškićevoj operativnoj zoni.

Filipović je odbacio i mogućnost da je Kordić mogao zapovijedati posebnim jedinicama ili Vojnom policijom HVO. Nakić, sa svoje strane, "nije čuo" da bi Kordić zapovijedao tim snagama. Nakić je, k tome, objasnio da su specijalne jedinice i Vojna policija imali svoje uprave u Hercegovini.

Obrana je potom tražila da svjedoci komentiraju tvrdnju tužitelja da je Kordić, kao političar, utjecao na vojsku. "Nije bilo funkcije političkih komesara", tvrdi Filipović, dok je Nakić primijetio da je stožer HVO u Srednjoj Bosni primao naredbe samo od Glavnog stožera HVO.

Nakon ovih svjedočenja, tužitelj je predočio svjedocima niz svojih dokaza o Kordićevoj vojnoj ulozi, primjerice da se Kordić predstavljao kao nadređeni Blaškiću. Također je predočen jedan Blaškićev izvještaj u kojemu stoji da Blaškić i Kordić zajedno vode operacije u Novom Travniku.

O mogućnosti da je Kordić naređivao Blaškiću, načelnik Blaškićevog stožera Nakić je rekao: "Ja o tome ne znam." Tužitelj je, međutim, predočio transkript telefonskog razgovora Kordića i Blaškića prema kojemu Kordić naređuje Blaškiću da pripremi artiljeriju za napad na Kućune. Filipović nije znao da li to pokazuje da je Kordić imao vlast nad Blaškićem, ali ako jest, smatra on, onda je to bio "osobni odnos".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 7

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svjedočenje preživjelih žrtava masovnih strijeljanja
SUĐENJE KORIĆU I ČERKEZU: Počeo dokazni postupak obrane
POSJETA LORDA ROBERTSONA TRIBUNALU: Konferencija za štampu sa Karlom Del Ponte