HomeTUŽITELJ ZAKLJUČIO DOKAZNI POSTUPAK NA SUĐENJU KORDIĆU I ČERKEZU
U jedanaest mjeseci izvođenja dokaza, tužitelj izveo 114 svjedoka

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Tužitelj na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu je ovog je tjedna zaključio svoj dokazni postupak. Tokom jedanaest mjeseci, on je izveo 114 svjedoka koji su govorili o zločinima nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni i o djelovanju dvojice optuženih.

Po svojoj funkciji, Kordić je bio jedan od potpredsjednika Herceg-Bosne i HDZ BiH. U nastojanju da dokaže Kordićevu odgovornost za zločine vojske, tužitelj je naglašavao da nisu bitne samo njegove političke funkcije već i dokazi da je bio osoba koja je faktički imala vlast i utjecaj na vojsku. Koncem 1993. Kordić je i formalno dobio vojnu funkciju, jer je imenovan za pomoćnika načelnika stožera HVO, dokazivao je tužitelj.

Ovo je dosad treće suđenje - nakon postupaka Tihomiru Blaškiću i skupini Kupreškić i ostali - koje u fokusu ima zločin u Ahmićima. Bivši zapovjednik britanskog bataljuna u Srednjoj Bosni Bob Stewart/Bob Stjuart smatra da je Kordić morao dati suglasnost za masakr u Ahmićima.

"Ne vidim kako bi takva akcija mogla biti izvršena bez zelenog svjetla političkih vlasti. Političke su odluke prevagivale nad vojnima", svjedočio je Stewart.

Tužitelj je dokazivao da je Kordić morao dati suglasnost i za masakr u Stupnom Dolu. U želji da stvori čisto hrvatska područja u BiH, vodstvo Herceg-Bosne je nastojalo premještati Hrvate u dijelove koje je kontrolirao HVO. Jedan zaštićeni svjedok je rekao da, primjerice, "Vareš nije bio opciji Herceg Bosne" te su vlasti iz Gruda željele da se tamo napravi zločin koji bi potaknuo odlazak Hrvata. U tom je kontekstu počinjen napad na Bošnjake u Stupnom Dolu, dokazuje tužitelj.

Dakle, čak i da je do kraja 1993. djelovao samo kao političar - opet bi snosio odgovornost za zločine koje je počinila vojska, dokazivao je tužitelj. Njegovi su svjedoci ukazivali da su operativne zone HVO bile pod političkom kontrolom. "Rat je politička odluka, a vojska je tehnički izvršitelj političkih ciljeva", svjedočio je Paulus Schipper/Paulas Šiper , bivši zapovjednik bataljuna Unprofora u Busovači.

Drugo-optuženi u ovom postupku Mario Čerkez, kao bivši zapovjednik Viteške brigade HVO, tereti se za zločine na području djelovanja njegove brigade. Oni uključuju masovno zatvaranje Bošnjaka u vrijeme općeg napada HVO u Lašvanskoj dolini u travnju/aprilu 1993, stradanja civila u napadima na bošnjački dio Viteza, te protjerivanja Bošnjaka iz tog grada.

Tužitelj je nastojao dokazati da je Čerkez zapovijedao svim jedinicama HVO u viteškoj općini, uključujući jedinicu za posebne namjene "Vitezovi" i vojnu policiju optuženu da je predvodila napad na Ahmiće. K tome, tužitelj je ukazivao da su u napadu na Ahmiće sudjelovali i pripadnici lokalne, dakle Čerkezove, brigade HVO.

I Kordić i Čerkez optuženi su za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija. Da bi optužbe o teškim povredama bile primjenjive, tužitelj mora dokazati da su zločini izvršeni u kontekstu međunarodnog sukoba. Hrvatsko-bošnjački sukob je bio takve prirode zbog kontrole koji je Hrvatska imala nad HVO, dokazivao je tužitelj. Tako su, na primjer, kroz svjedočenje bivšeg predsjednika HDZ BiH Stjepana Kljuića prezentirani dokumenti o sastancima vrha hrvatskog i bosansko-hercegovačkog HDZ koji trebaju potvrditi da se u Zagrebu razrađivala politika koja je bosanske Hrvate potakla na sukob s Bošnjacima.

Obrana obojice optuženika će 10. travnja/aprila iznijeti uvodne riječi, a potom će izvođenje dokaza početi Kordićev braniteljski tim.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 3

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Početak suđenja generalu Radislavu Krstiću
ŽALBENO VIJEĆE TRIBUNALA:
Najavljeno izricanje nove presude Zlatku Aleksovskom