HomeSUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU
Svjedočenje o protjerivanju Bošnjaka iz Viteza

Nakon izbijanja sukoba u području Viteza u aprilu 1993. godine, Bošnjaci u tom gradu su bili izloženi nelegalnim postupcima - počev od masovnog zatvaranja vojno sposobnih muškaraca i njihovog odvođenja na kopanje rovova do izbacivanja iz stanova. Dokaze o tim zbivanjima u Vitezu, gdje je zapovjednik HVO brigade bio optuženi Mario Čerkez, haški je tužitelj iznio kroz svjedočenje Mirsada Ahmića, bivšeg pripadnika Teritorijalne obrane i Armije BiH, koji je i sam tada bio stanovnik Viteza.

On je svjedočio da je HVO napad započeo 16. aprila granatiranjem bošnjačkog dijela Viteza: "Jedan pripadnik specijalne jedinice Vitezovi mi je rekao da tog dana čiste Stari Vitez, i da ostaje samo Grbavica", svjedočio je Ahmić. Sljedećih dana Vojna policija HVO je sprovodila bošnjačke muškarce u zgradu SDK u Vitezu. Iz nje su odvođeni na kopanje rovova na razne linije obrane HVO. "Na Kratinama je zapovjednik bio Miroslav Bralo Cicko koji je maltretirao neke zarobljenike, tjerao ih da se nauče prekrstiti, da trče ili da puze", ispričao je svjedok. Ahmić je tamo od jednog pripadnika interventnog voda Jokeri saznao da je njegova obiteljska kuća u selu Ahmići, u kojoj su živjele izbjeglice, "sigurno uništena" u napadu na to selo 16. aprila.

Premda je Mirsad Ahmić, nakon oslobađanja iz zgrade SDK, odlučio ostati u Vitezu, u junu te godine su njega i suprugu vojnici izbacili iz stana. On je svjedočio da su dotad gotovo svi Bošnjaci pod prisilom postupno napuštali grad dok su u njihove stanove ulazili vojnici HVO.

Svjedok nije osobno znao Marija Čerkeza, ali je čuo da je on bio zapovjednik lokalne brigade HVO. Čerkezova obrana, sa svoje strane, ukazuje kako u području Viteza nije operirala samo Čerkezova regularna brigada HVO, već i Vojna policija te jedinica za specijalne namjene Vitezovi. Jokeri i Vitezovi se na svjedočenjima spominju kao počinitelji brojnih zločina. "Na temelju čega tvrdite da je Čerkez bio nadređen Darku Kraljeviću, zapovjedniku Vitezova?", pitao je branitelj Božo Kovačić. "To je moja procjena" na temelju činjenice da je "HVO bio puno organiziraniji od Armija BiH. Mislim da nije bilo labavih odnosa", odgovorio je svjedok.

Obrana je istodobno dobila potvrdu svjedoka da Bošnjaci, u vrijeme dok su bili zarobljeni u zgradi SDK, nisu bili maltretirani te da ih je u tu zgradu, kao i na kopanja rovova, sprovodila Vojna policija, a ne regularne snage HVO.

U pogledu Darija Kordića, svjedok je ispričao kako je tokom televizijske emisije, u kojoj je Kordić govorio da Hrvati trebaju riješiti svoje nacionalno i teritorijalno pitanje, kao gledalac postavio Kordiću pitanje o tome što bi se u tom kontekstu trebalo desiti s Bošnjacima. No, kako je kazao, odgovor nije dobio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm