HomeKORDIĆ IMAO IZUZETNO VAŽNU ULOGU U SREDNJOJ BOSNI
Svjedočenje generala Merdana pred Haškim tribunalom

Bivši zamjenik komandanta 3. korpusa Armije BiH, general Džemal Merdan je u zaključku svog iskaza pred Haškim tribunalom rekao da je "po njegovom dubokom uvjerenju, Dario Kordić imao izuzetno važnu ulogu u političkom i vojnom životu u Srednjoj Bosni, a posebno u donošenju važnih odluka." Kordić je optužen da je odgovoran za zločine počinjene nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni u periodu od 1991. do 1994. godine jer je, navodi optužnica, "po svojim pozicijama imao ovlasti i komandu nad djelovanjem HVO."

Merdan je svoj iskaz započeo prošlog tjedna, a u današnjem nastavku svjedočenja ga je ispitivala obrana. Ocijenivši svjedokove navode "proizvoljnima", Kordićev branitelj Mitko Naumovski tražio je konkretne primjere za Merdanovu tvrdnju da je ključne odluke donosio Kordić i da ga je vojni zapovjednik HVO u Srednjoj Bosni Tihomir Blaškić morao slušati. Obrana, naime, stalno ukazuje da je vojska bosanskih Hrvata bila odgovorna svom Glavnom stožeru u Hercegovini, a ne političkom lideru u Srednjoj Bosni Kordiću. No, svjedok je odgovorio da "u praksi nije uvijek bilo tako."

"Vi ne volite Kordića i u sve ga miješate", primijetio je Naumovski. Merdan je međutim ustvrdio da je svoje zaključke o Kordiću donio na osnovi činjenica. On je u glavnom iskazu kao primjere naveo da je Kordić preuzeo od Blaškića vođenje tripartitnih pregovora na sarajevskom aerodromu 1992., da je donosio odluke o preuzimanju kasarni JNA, o napadu HVO u Novom Travniku i drugom. "Na kontrolnim punktovima koje su držali Vitezovi nisam mogao proći s propusnicom koju je izdao Blaškić, ali s propusnicom Kordića bih prošao", dodao je svjedok.

On je obrani potvrdio da u Srednjoj Bosni nije sreo jedinicu Hrvatske vojske, ali je dodao kako postoje dokazi o zarobljenom vojniku koji je izjavio da je pripadnik jedinice Hrvatske vojske. Dok tužitelj dokazuje umiješanost HV u sukobe između bosanskih Hrvata i Bošnjaka, obrana odgovara tvrdnjama da u Lašvanskoj dolini nije bilo jedinica vojske druge države već samo pojedinaca koji su prethodno bili u HV. Utjecaj Hrvatske na HVO imat će ulogu u presuđivanju o tome je li priroda hrvatsko-bošnjačkog sukoba bila unutrašnjeg ili međunarodnog karaktera.

U pogledu drugooptuženog Marija Čerkeza, Merdan je rekao samo da nije vidio da je Čerkez bio umješan u zločine, ali je naglasio da je, kao zapovjednik Viteške brigade HVO, Čerkez snosio odgovornost za svoju zonu. U tom području, podsjetio je tužitelj, počinjen je, među ostalim, masakr u Ahmićima kao i napadi na bošnjački dio Viteza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm