HomeTUŽITELJI TRAŽE DA SE OSIGURA DOSTAVA DOKUMENATA IZ FEDERACIJE BIH
Bošnjačka strana surađuje s Tribunalom, a hrvatska strana ga opstruira - kaže tužitelj na suđenju Kordiću i Čerkezu

U posljednje tri godine iz Federacije BiH nisu dostavljeni traženi dokumenti Haškom tribunalu, izuzev šačice nevažnih dokumenata - rekao je sucima haški tužitelj Kenneth Scott tražeći da sud poduzme mjere da osigura provedbu svojih naloga.

Nakon što je uputio zahtjev da se Hrvatskoj ponovno uputi obvezujući nalog i da se pozove visoki dužnosnik koji bi obrazložio neispunjavanje višestrukih traženja Tribunala za dostavu dokumenata, tužitelj u predmetu protiv Kordića i Čerkeza rekao je sucima da hrvatska strana u Federaciji BiH također opstruira rad Tribunala.

Tužitelji napominju da nemaju primjedbi na suradnju bošnjačke strane u Federaciji BiH, no kako je problem u činjenici da Bošnjaci nemaju pristup arhivama bosanskih Hrvata. To je u sudnici potvrdio i predstavnik bošnjačke strane Amir Ahmić: "Bošnjaci su učinili sve što su mogli da ispune zahtjeve upućene Federaciji, ali im nije omogućen pristup dokumentima HVO, Herceg-Bosne, HDŽ BiH i Hrvatske",rekao je Ahmić koji je podržao prijedlog tužitelja da sud pozove osobe koji imaju utjecaja na izvršenje sudskih naloga. Tužitelj predlaže da se pozovu visoki dužnosnici kako bi pred sudskim vijećem objasnili razloge zbog kojih nisu dostavljeni dokumenti, posebno oni relevantni za slučaj Kordić. To bi mogli biti ministar obrane, pravosuđa ili unutarnjih poslova, ali i Ante Jelavić , kao bivši ministar obrane - predlaže tužitelj Kenneth Scott.

Na traženje suca da se izjasni o navodima tužitelja, predstavnik hrvatske strane na ovom saslušanju Ivan Tomić, među ostalim, je napomenuo da su mnogi dokumenti izgubljeni. On se, međutim, potužio da je Hrvatima "nametnuta kolektivna krivnja."

Suci će naknadno donijeti odluku o iznesenim zahtjevima tužitelja, koji je, uz prijedlog da se subpoenom pozovu ministri, iznio i mogućnost da se spomenuta ne-suradnja Federacije BiH prijavi Vijeću sigurnosti UN.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm