HomeSUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU
Tužitelj nastavlja izvođenje svjedoka koji potvrđuju da je Kordić imao kontrolu u Lašvanskoj dolini

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Dario Kordić je, po svemu sudeći, "vukao konce" u lašvanskom džepu i "sve je išlo preko njega", svjedočila je bivša pripadnica Europske promatračke misije (ECMM) u Srednjoj Bosni, dodajući kako Kordić "nije morao podići telefonsku slušalicu i konzultirati se" prije donošenja odluka.

Svjedokinja, čiji je identitet bio zaštićen, pojasnila je da su se promatrači obraćali Kordiću za pitanja koja su išla od demilitarizacije do slobode kretanja za određene pojedince, primjerice za busovačkog imama. Druga svjedokinja, Nasiha Meslamović, svjedočila je da se obratila upravo Kordiću kad je, početkom 1994. godine, htjela napustiti Busovaču gdje, kao Bošnjakinja, "više nije mogla izdržati".

Svjedokinja iz Promatračke misije Evropske komisije (ECMM), koja je bila zadužena za kontrolu zabrane letova iznad BiH, kazala je kako osobno nije vidjela helikoptere koji su noću dostavljali pomoć i opremu za HVO te obavljali evakuacije iz opkoljene Lašvanske doline krajem 1993. i početkom 1994. Ona je, međutim, dodala da su letovi tih helikoptera HVO i HV bili "opće poznata stvar" te da je i Kordić morao koristiti helikopter kad je napuštao enklavu.

Misija ECMM ocijenila je Kordića odgovornim za probleme u Busovači, gdje je optuženi živio. Svjedokinja Meslamović sada je svjedočila, među ostalim, o hapšenju Bošnjaka i odvođenju u zatvor Kaonik. Napomenula je također da je zapovjednik busovačke brigade HVO upravo Kordiću, obučenom u uniformu, dao raport kad je brigada polagala zakletvu. K tome, ispričala je svjedokinja, zapovjednik Vojne policije HVO u srednjoj Bosni bio je Paško Ljubičić, čija je djevojka bila Kordićeva sestra. Jedan od busovačkih pripadnika "Jokera", interventnog voda Vojne policije koji se u svjedočenjima redovito povezuje s pokoljem u Ahmićima, kazao je ovoj svjedokinji kako Jokeri rade "samo specijalne zadatke" te da "primaju plaću iz Zagreba."

"ECMM nije znao kakva je zapravo pozicija Darija Kordića", ustvrdio je Kordićev branitelj Stephen Sayers/Stivn Sejers koji je napomenuo svjedokinji iz ECMM da je u prijašnjoj izjavi istražiteljima to i sama potvrdila. Obrana, koja osporava Kordićevu vojnu ulogu, ukazuje da je HVO bio odgovoran vodstvu u Mostaru, a ne Kordiću. Naglašavajući da je Kordić bio samo jedan od potpredsjednika "Hrvatske zajednice Herceg Bosne", Sayers je sada predočio sucima Stoltenbergov i Owenov plan za uniju triju republika u BiH na temelju koje je HZHB preimenovana u "Hrvatsku Republiku H-B". A taj je plan, upozorava obrana, predložila međunarodna zajednica.

Ovim svjedočenjima završena je glavna rasprava na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu za ovu godinu. Ovoga je tjedna veliki dio rasprave ostao zatvoren za javnost, što znači da je svjedok imao potpune mjere zaštite. Tužitelj, koji je od početka suđenja u travnju/aprilu izveo 70 svjedoka, svoj će dokazni postupak nastaviti 10. siječnja/januara. Prema neslužbenim procjenama, ovo bi suđenje moglo završiti tek koncem 2000. godine.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm