Home"KORDIĆEVA FORMALNA FUNKCIJA NIJE BITNA, BITNO JE DA JE BIO VODEĆA FIGURA"
Smatra bivši zamjenik šefa misije ECMM Ole Brix Andersen

"Iz izvještaja Europske promatračke misije (ECMM) saznao sam da je Dario Kordić imao utjecajnu poziciju u nekim područjima i kontrolu nad HVO", svjedočio je pred Haškim tribunalom Ole Brix Andersen.On je kao zamjenik šefa ECMM u Zagrebu, zadužen za političke poslove tokom 1993. godine, primao izvještaje iz centara ECMM u BiH, evaluirao ih i prosljeđivao sjedištu organizacije u Kopenhagenu. Predočavajući ovom svjedoku niz izvještaja ECMM, tužitelj je želio sucima ukazati na stajališta ECMM o ulozi Kordića, djelovanju HVO te utjecaju Hrvatske na bosanske Hrvate.

"U području Novog Travnika, Viteza i Busovače, pripadnici HVO koji su sprječavali prolaske humanitarnih konvoja, odgovarali su samo Kordiću - ministru u vladi Herceg Bosne, političkom lideru, faktičkom vojnom zapovjedniku u Busovači i rođaku Mate Bobana", navodi se u jednom od izvještaja koji je Andersen primio iz BiH. Promatrači su Kordića ocijenili "odgovornim za probleme u Busovači", gdje je optuženi živio.

Govoreći o nastojanjima vođstva Herceg Bosne da svoje ciljeve ostvari preseljavajući i same Hrvate iz područja u kojima su živjeli, šef ECMM u Zenici Jean-Pierre Thebault/Žan Pjer Tebo u jednom je izvještaju napisao: "Djeluje makijavelistički, no to je Balkan. Svatko tko se redovito sastajao s najvišim liderima HVO - Bobanom, Kordićem, Valentom i drugima - u situacijama u kojima njihova paranoja i ekstremizam nisu bili skrivani, mogao je tome lako vjerovati".

ECMM je ocijenio da "je organizirana ofanziva na bošnjačka sela i gradove" u proljeće 1993. bila rezultat namjera HVO da preuzme kontrolu nad provincijama 8 i 10 koje su Vance-Owenovu/Vens Oven planu označene kao većinski hrvatske.

Tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot posebno se osvrnuo na stajališta ECMM o umiješanosti Hrvatske u događaje u BiH. "Naša ocjena je bila da je hrvatska vlast imala strategiju da podržava vlasti bosanskih Hrvata. Bilo je teško dokazati izravnu uključenost Hrvatske, no bilo je puno znakova o podršci Hrvatske u politici, opremi, vojnim snagama", svjedočio je Andersen. Iako je za ECMM bilo teško konkretno utvrditi da je Hrvatska vojska djelovala u BiH, nastavio je svjedok, to je potvrđeno činjenicom da su se, nakon diplomatskih pritisaka na Zagreb, na terenu mogle primijetiti promjene.

"Zašto je hrvatski predsjednik Tuđman u svibnju/maju 1993. bio na sastanku o sukobu u Srednjoj Bosni?", pitao je tužitelj. "Tuđman je imao veliki utjecaj na ono što se zbiva među bosanskim Hrvatima", odgovorio je svjedok.

Kordićeva obrana, koja nastoji umanjiti politički značaj svog branjenika, i opovrći da on imao bilo kakvu vojnu ulogu, u protuispitivanju je nastojala poljuljati vjerodostojnost ocjena ECMM, te je navela kako Kordić nije nikada bio ministar u Herceg Bosni, niti član HVO vlade, kako se navodi u jednom izvještaju. Svjedok međutim kaže kako formalna funkcija nije bitna: "Bitno je to da je Kordić bio osoba od utjecaja, da je bio vodeća figura koja je imala vlast".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm