HomeSUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU
HVO opstruirao dostavu humanitarne pomoći Bošnjacima, svjedočio je bivši pripadnik UNPROFOR Mark Bower

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

HVO u Srednjoj Bosni namjerno je opstruirao dostavu humanitarne pomoći Bošnjacima i to je definitivno izgledalo kao opća politika. To je na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu rekao bivši oficir za vezu UNPROFOR koji je, za svog mandata1993. godine, bio zadužen za humanitarna pitanja u području Viteza.

A "djelovanje HVO u Lašvanskoj dolini bilo je kontrolirano s najviših razina", dodao je Mark Bower/Bauer napominjući da su Dario Kordić i Tihomir Blaškić bili na tim najvišim razinama. "Blaškić je bio zapovjednik u Srednjoj Bosni, a Kordić je predstavljao političku stranu HVO", rekao je Bower.

On je opširno svjedočio o svojim naporima da evakuira civile iz enklave Starog Viteza, koja je bila u okruženju HVO. Za HVO Stari Vitez je bio "ulog" u sukobu s ABiH, rekao je on. "U HVO su tvrdili da sa Starim Vitezom mogu učiniti što žele", dodao je svjedok napominjući kako su bošnjački civili u toj enklavi bili žrtve snajperskih napada HVO. Tužitelj ukazuje da je takvo stanje vladalo u području koje je bilo u nadležnosti brigade kojom je zapovijedao optuženi Čerkez.

Ovaj svjedok nije imao specifična saznanja o Čerkezu. No, on je potvrdio tužitelju da su specijalne jedinice poput "Vitezova" i "Jokera", koje su bile smatrane ekstremnima, operirale u koordinaciji s regularnim snagama HVO, kojima je pripadao Čerkez.

"'Jokeri', koji su bili krajnje nasilni u svojim napadima, aktivno su operirali i u području Busovače", potvrdio je Bower tužitelju Kennethu Scottu/Kenet Skot koji je u tom kontekstu ukazivao kako je u busovačkom području bilo sjedište Darija Kordića.

Kordićev branitelj Stephen Seyers/Stivn Sejers u svom je dijelu ispitivanja ukazivao da je "za sve snage HVO u Lašvanskoj dolini bio odgovoran Tihomir Blaškić" te da se svjedok, kao pripadnik UNPROFOR, u svojim nastojanjima da riješi probleme obraćao vojnim zapovjednicima, a ne političkim poput Kordića. Obrana Marija Čerkeza dokazivala je, međutim, da se svjedok nije obratio Čerkezu već civilnom gradonačelniku Viteza kad je nastojao osigurati prolazak i evakuaciju civila iz sela Kruščica. Čerkezova obrana također je ukazivala kako svjedok nije imao precizna saznanja o strukturi HVO u tom području, odnosno povezanosti Čerkezove brigade s drugim jedinicama poput HOS ili "Vitezova".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm