HomeSUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU
Svjedočenje smijenjenog zapovjednika HVO u Fojnici – tužitelj dokazuje kako HVO nije prihvaćao ljude koji su se protivili sukobu s Bošnjacima

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Haški tužitelj u postupku protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza izveo je na klupu za svjedoke bivšeg zapovjednika HVO u Fojnici Stjepana Tuku.

Tuka je u travnju/aprilu 1993. godine odbio izvršiti borbenu zapovijed Tihomira Blaškića zbog čega je bio smijenjen. Kroz ovo svjedočenje, tužitelj dokazuje da HVO nije prihvaćao ljude koji su se protivili sukobu s Bošnjacima.

"Zapovjeđeno je da izvršim borbeno djelovanje prema selu Dusina u fojničkoj općini, ili, alternativno, da se spojim sa snagama u Sebešiću... Mi u Fojnici smo odlučili da to ne izvršimo jer smo se još uvijek nadali dogovoru s Bošnjacima", svjedočio je Tuka. On je tada Blaškiću poslao pismo u kojemu je kazao "da je svjestan svojih obaveza, ali da ne može izvršavati zapovijedi koje bi vodile ubojstvima i ratu".

Tuka je kasnije potvrdio obrani kako u borbenoj zapovijedi koju je primio od Blaškića nije bilo naređeno ubijanje Bošnjaka i paljenje kuća, no dodao je da bi bilo teško izbjeći civilne žrtve jer su vojska i civili bili pomiješani.

Nakon travanjske/aprilske ofanzive HVO, "i kod Bošnjaka je došlo do smjene te je ABiH u Fojnicu dovela čovjeka iz Breze koji je trebao pripremiti borbu", nastavio je Tuka. "U srpnju/julu 1993. u Fojnici je izbio sukob. Oko 70 posto hrvatskih sela je uništeno" u tim napadima, kazao je svjedok kojega je u srpnju/januaru 1993. ABiH zatvorila te je do svibnja/maja 1994. godine bio u zarobljeništvu, prvo u zgradi škole, potom u fojničkom samostanu. Za njegova boravka u samostanu, svjedočio je Tuka, ubijeni su fojnički gvardijan i jedan fratar.

Tužiteljica Susan Sommers/Sjuzan Somers iskoristila je svjedočenje ovog bivšeg pripadnika HVO kako bi dokazala da je optuženi Kordić od 1991. godine imao utjecaj na zbivanja u Srednjoj Bosni. Svjedok je naime potvrdio da je s tadašnjom predsjednicom HDŽ u Fojnici odlazio na konzultacije u Busovaču, k Dariju Kordiću ili Ignjacu Koštromanu, kako bi razgovarali o organizaciji obrane nakon što je u Hrvatskoj izbio rat. Kako bi dokazala Kordićevu upletenost u vojna pitanja, tužiteljica je također ukazivala da se Kordić često pojavljivao u društvu Blaškića, da je nosio uniformu te da je, primjerice, bio prisutan polaganju zakletve pripadnika fojničkog HVO.

Kordićev branitelj Mitko Naumovski - u nastojanju da dokaže kako Kordić nije imao ništa s borbenim zapovijedima i djelovanjima HVO - tražio je od svjedoka potvrdu da je Blaškiću nadređen bio zapovjednik Glavnog stožera HVO, dakle da su naredbe Blaškiću dolazile od osoba izvan Srednje Bosne. Svjedok je potvrdio obrani kako od Kordića nije nikad primio borbenu zapovijed, nego "možda nešto civilno".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm