HomeSTJEPAN KLJUIĆ NASTAVIO SVJEDOČENJE NA SUĐENJU KORDIĆ-ČERKEZ
Jesu li bosanski Hrvati imali razloga da odustanu od očuvanja Bosne i Hercegovine?

Stjepan Kljuić u sudnici TribunalaStjepan Kljuić u sudnici Tribunala

Nezavisnost BiH, a potom i agresija JNA, "došle su bez da je riješeno pitanje unutrašnjeg ustroja zemlje", navodi obrana Darija Kordića, na što je svjedok Stjepan Kljuić odgovorio: "Da, ali to nije bio razlog da se odustane od (očuvanja) Bosne i Hercegovine".

Kordićeva obrana koja je danas započela protuispitivanje bivšeg predsjednika HDZ BiH, nastoji dokazati da je ta stranka, čiji je član bio i Kordić, podržavala nezavisnu i cjelovitu BiH, kao i suradnju s Bošnjacima, ali da su okolnosti išle protiv toga. Kordić je na Haškom tribunalu optužen da je kao visoki stranački dužnosnik propagirao pripajanje dijelova BiH Hrvatskoj zbog čega je i započet sukob s Bošnjacima. Kljuić je subpoenom pozvan da svjedoči pred Haškim tribunalom kako bi tužitelju potvrdio dokumente o sastancima HDZ BiH i HDZ RH na kojima se razrađivala politika koja je vodila hrvatsko-bošnjačkom sukobu. On je, u glavnom iskazu u srpnju/julu, svjedočio o svom razlazu s HDZ BiH, podijeljenom između onih koji su podržavali cjelovitu BiH i onih koji su podržavali njezinu podjelu.

Kordićeva obrana nastoji ukazati kako je HDZ BiH morao imati "rješenja za sve situacije", budući da je međunarodna zajednica bila indiferentna prema zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji, a da centralne vlasti BiH nisu poduzimale ništa za obranu od srpske agresije.

Kljuić, međutim, smatra da se nije radilo o tome da su Hrvati vanjskim okolnostima bili "dovedeni u situaciju" da dijele Bosnu, već da su neki u njihovim redovima "to željeli". "Da, postojao je plan da se promovira suverenost BiH, ali ako Srbi zauzmu dio zemlje da Hrvati i Muslimani tada kao krnja BiH uđu u konfederaciju s Hrvatskom, ili ako to Muslimani ne žele, da se Hrvati s dijelom Muslimana pripoje Hrvatskoj", potvrdio je Kljuić. Međutim, ta treća, hipotetska varijanta, dodaje on, "stavljena je na prvo mjesto".

Obrana tvrdi da su Bošnjaci bili za "unitarnu državu" u kojoj bi Hrvati bili nadglasani od bošnjačke većine. Kljuić, međutim, odgovara kako su "oni koji su htjeli dijeliti BiH samo iskoristili pojam muslimanskog unitarizma"... dok takvo rješenje ne bi bilo ni teoretski provedivo "jer bi za ustavne promjene trebala dvotrećinska većina" u parlamentu. Ali, "u vrijeme kad su Srbi započinjali rat protiv Hrvatske, Muslimani iz BiH su pregovarali sa Srbima", primijetio je Mitko Naumovski, branitelj Darija Kordića, kako bi ukazao da bosanski Hrvati "nisu imali izbora nego da se samoorganiziraju". "Da, ali prije toga je održan sastanak u Karađorđevu", gdje su se predsjednici Hrvatske i Srbije dogovarali o podjeli Bosne, odgovorio je Kljuić.

Svjedočenje će se nastaviti u utorak i srijedu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm