HomePUKOVNIK STJUART NA SUĐENJU KORDIĆU
Za vojne akcije trebalo je imati "političku suglasnost", rekao je bivši zapovjednik Britanskog bataljuna UNPROFOR. On stoga vjeruje da je Kordić morao "znati i dati suglasnost" za napad na Ahmiće

Politički i vojni zapovjednici HVO radili su "jedni uz druge" - znači da je za vojne akcije, u normalnim okolnostima, bilo potrebno imati odobrenje političara, rekao je bivši zapovjednik britanskog bataljuna UNPROFOR Bob Stewart/Stjuart u svjedočenju na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu. On time potvrđuje stav tužitelja da Kordić ne može otkloniti odgovornost za nezakonita djelovanja HVO braneći se tvrdnjom da je bio samo političar.

"Kordić je bio politički lider u Srednjoj Bosni u smislu da je kao političar davao upute vojsci", svjedočio je Stewart koji je u Srednjoj Bosni bio od studenog/novembra 1992. do svibnja/maja 1993. godine. Uz objašnjenja o vojnoj odgovornosti političara, Stewart je dodao kako je Kordić i u praktičnom smislu obavljao vojne dužnosti. Stewart ga je, na primjer, sreo u zapovjedništvu HVO u Novom Travniku u jesen 1992. godine. Iako je Stewart očekivao da će tamo zateći zapovjednika Operativne zone HVO Blaškića, "izgledalo je da je Kordić zapovjednik."

Kordić je, s vremenom, "sve više bio uključen u vojna zbivanja", a u samoj Busovači, gdje je živio, "on je i bio vojni zapovjednik" iako po profesiji nije bio vojnik, rekao je Stewart.On je, međutim, dodao kako nikad nije vidio da je Kordić osobno bio uključen u izvršenje nekog ratnog zločina.

U pogledu najtežeg zločina što su snage bosanskih Hrvata počinile u Srednjoj Bosni, odnosno, masakra u Ahmićima, Stewart drži da je Kordić morao znati i dati suglasnost za taj napad. Britanski zapovjednik vjeruje da je to bila unaprijed planirana akcija te ne vidi kako bi je "Blaškić ili bilo tko drugi tko je u nju bio uključen" mogao izvršiti bez zelenog svjetla političkih vlasti."Političke su odluke zapravo odnosile prevagu nad vojnima", rekao je on.

U skladu s tim, drži Stewart, ni politika etničkog čišćenja nije mogla biti izvršavana bez odobrenja političkog vrha HVO. Ta je praksa, napominje on, imala izvore u idejama o podjeli teritorija koje su propagirali neki bosanski Hrvati, poput Ante Valente, čiju je knjigu svjedok usporedio s "Mein Kampfom". Ali, poticaj etničkom čišćenju je dao i plan međunarodnih mirovnih posrednika Vancea/Vens i Owena/Oven koji su predložili podjelu BiH na kantone, dodaje britanski pukovnik.

Kordićeva obrana upućivala je svjedoka na činjenicu da je HVO u Srednjoj Bosni imao svoje zapovjedništvo, kao i zapovjednike brigada - kako bi dokazala da se Kordića ne treba povezivati s djelovanjem vojske. Stewart je u lipnju/junu prošle godine, kao svjedok pozvan od sudskog vijeća, dao iskaz na suđenju bivšem zapovjedniku HVO u srednjoj Bosni Blaškiću. "Na tom svjedočenju ste rekli da je Blaškić uistinu zapovijedao i niste govorili o Kordiću kao zapovjedniku", primijetio je branitelj Stephen Seyers/Stivn Sejers. Stewart je to potvrdio, ostajući, međutim, pri tvrdnji da je u Busovači Kordić de facto bio zapovjednik te dodajući kako je upitno koliko su se Blaškićeva naređenja provodila. "Kad je, jednom prilikom, blokiran prolaz cestom iz Viteza za Zenicu, Blaškić se suglasio da se cesta otvori, dok je Kordić nakon toga rekao 'ne' ", svjedočio je Stewart.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm