HomeTUŽITELJ POVEZUJE KORDIĆA S NAPADOM NA STUPNI DO
Bivši pripadnik HOS svjedočio da je napad na Stupni Do učinjen s ciljem da se potakne odlazak Hrvata iz vareške enklave. Rajić je poslan u Vareš po nalogu vodstva iz Gruda, uključujući Kordića, kaže svjedok

"Vodstvo bosanskih Hrvata htjelo je iseliti Hrvate iz Vareša - namjera je bila da se tamo napravi genocid da bi Hrvati napustili Vareš koji nije bio u opciji Herceg-Bosne", rekao je bivši pripadnik HOS iz Vareša kojeg je tužitelj izveo kao svjedoka na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu.

Ivica Rajić, bivši zapovjednik Druge operativne grupe HVO s bazom u Kiseljaku, optužen je pred Haškim tribunalom za masakr u Stupnom Dolu kraj Vareša gdje je, prema optužnici, ubijeno ili spaljeno najmanje 16 bošnjačkih civila. Tužitelj, međutim, zločin u Stupnom Dolu stavlja na teret i Kordiću zbog njegove utjecajne pozicije u Srednjoj Bosni. Kordić je, k tome, bio i potpredsjednik Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne.

Zaštićeni svjedok, koji je, prema vlastitim riječima, 1992. bio "među prvih pet" ljudi HOS u BiH, svjedočio je da su Slobodan Praljak i Dario Kordić poslali Rajića u Vareš u listopadu/oktobru 1993. "Rajić je imao naredbe iz Gruda, od tamošnjeg ratnog predsjedništva, da smijeni civilni vrh Hrvata u Varešu i zauzme neke kote oko grada", rekao je svjedok. On tvrdi kako je na raznim naredbama koje mu je pokazao Rajić vidio potpise Slobodana Praljka, Darija Kordića i Mate Bobana.

Rajić je stigao u Vareš 19. listopada s jedinicom "Maturice" i to preko srpskog teritorija. Za njima su, rekao je svjedok, stigle i jedinice "Apostoli" i "Sijuksi". Rajić je, prema svjedočenju, prvo naredio da se pohapse Bošnjaci u Varešu i smijeni dotadašnje hrvatsko vodstvo. Tokom sastanka u vareškom sjedištu HVO, gdje je bio prisutan i svjedok, Rajić je preko centra za vezu obavio neke konzultacije i potom je naredio da se vareški vojnici HVO pošalju na linije obrane enklave, a jedinicama koje su došle s njim je naredio da napadnu Stupni Do, umjesto triju prvobitno predviđenih kota. Vojnicima je obećao da sve što zarobe u tom selu - novac, aute - mogu uzeti kao ratni plijen. Napad je izvršen iz tri pravca u ranim satima 23. listopada.

Efekt napada na Stupni Do bio je "tragičan" za Hrvate, zaključio je svjedok dodajući kako je takav napad bio jedini način da se natjera Hrvate da u roku od nekoliko dana napuste Vareš u očekivanju napada Armije BiH. Svjedok je čuo da je evakuacija Hrvata preko srpskog teritorija izvršena u dogovoru sa srpskim vlastima.

Kordićeva obrana nastojala je dovesti u pitanje kredibilitet ovog svjedoka ukazujući na nepreciznosti u svjedočenju. Upozoravala je da bosanski Hrvati nisu imali tijelo koje se zvalo ratno predsjedništvo te inzistirala da svjedok nije u stanju precizno reći na kojoj je naredbi vidio Kordićev potpis. Svjedok, međutim, inzistira da je na dopisima koje je imao Rajić vidio potpise Praljka i Kordića, iako nije znao njihove točne funkcije: "Praljak je bio na visokom položaju, a Kordić je imao glavnu dužnost". Svjedok priznaje da je on sam bio u kontaktu s Rajićem, koji mu je dao odriješene ruke u Varešu, ali tvrdi da je to iskoristio kako bi oslobodio oko 130 Bošnjaka. HOS, tvrdi svjedok, nije sudjelovao u sukobima u Varešu iako su "neki širili priču" da su svjedok i drugi pripadnici HOS bili u Stupnom Dolu.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 2

SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak optužbe
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Suđenje obustavljeno zbog hapšenja Dragoljuba Prcaća
PRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU: Haški odjeci na reakcije u Hrvatskoj
TUŽILAŠTVO: Komentari o američkoj potjernici za Miloševićem, Karadžićem i Mladićem
PRVO POJAVLJIVANJE DRAGOLJUBA PRCAĆA: "Nisam kriv"