HomeSUĐENJE LUKIĆIMA BIĆE OKONČANO DO POČETKA MARTA 2009.
Izvođenje dokaza odbrana Milana i Sredoja Lukića mora da bude završeno do početka marta sledeće godine, navedeno je u današnjoj odluci pretresnog veća

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Pretresno veće odbacilo je zahtev odbrane Milana Lukića za povećanjem broja svedoka. Veće koje sudi Milanu i Sredoju Lukiću naložilo je da izvođenje dokaza odbrane, koje počinje 1. decembra, mora da bude okončano najkasnije 6. marta 2009. godine. U tom periodu, navodi se u odluci, odbrana Milana Lukića imaće na raspolaganju 60 sati tokom kojih će moći da ispita najviše 45 svedoka.

Lukićeva odbrana je naime tražila od sudskog veća "tri puta više vremena i tri puta više svedoka" nego što ih je izvelo tužilaštvo, ali je taj zahtev odbačen. Veće je podsetilo da je tužilac iskoristio oko 50 sati za izvođenje dokaza protiv obojice optuženih te je odbrani Milana Lukića naložilo da najkasnije do 2. decembra preda izmenjenu listu svedoka, usklađenu sa današnjom odlukom.

Prema ranijoj odluci Lukićeva odbrana će svoj dokazni postupak početi "odmah po završetku" izvođenja dokaza odbrane Sredoja Lukića, koje će početi u ponedeljak 1. decembra i biće, po svemu sudeći, okončano do kraja sedmice, budući da se planira saslušanje samo četiri svedoka.

Milan i Sredoje Lukić optuženi su za neke od najokrutnijih zločina nad Muslimanima u Višegradu u periodu od 1992. do 1994. godine. Optužnica ih tereti da su kao direktni izvršioci uzrokovali smrt oko 140 žena, dece i staraca u dve "žive lomače" u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, kao i za ubistva većeg broja civila na obali Drine i zlostavljanje zatvorenika u logoru Uzamnica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 389

BRATSKA POMOĆ: Gardijska brigada od Vukovara do Sarajeva
DEMOGRAFIJA ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Kako je mijenjana etnička struktura Herceg Bosne
"STVORITI NEPODNOŠLJIVE USLOVE": General Miletić se odriče autorstva "Direktive broj 7"
KO TO TAMO ŠAPĆE: Epidemija paranoje u haškoj sudnici