HomeODBRANA MILANA LUKIĆA NIJE SPREMNA ZA IZVOĐENJE DOKAZA
Odbrana Milana Lukića umesto uvodne reči i početka izvođenja svedoka odbrane, optužila tužilaštvo i "bosansku tajnu policiju" za "zaveru" protiv njihovog klijenta i najavila da "neće izvoditi svedoke" pre zimske pauze u radu suda

Jason Alarid, branitelj Milana LukićaJason Alarid, branitelj Milana Lukića

Umesto najavljene uvodne reči i početka izvođenja dokaza odbrane, branilac Milana Lukića američki advokat Džejson/Jason Alarid je danas obavestio sudije da, uprkos njihovom nalogu, neće izvoditi svedoke ni ove ni sledeće sedmice.

Očekivanja suda da bi odbrana Milana Lukića mogla danas početi sa izvođenjem dokaza Alarid je ocenio "nerazumnim i nerealnim", s obzirom na "nedovoljne resurse" odobrene timu odbrane koji je uz to izložen "napadima tužilaštva i njegovih agenata".

Tužilaštvo Haškog tribunala i "bosanska tajna policija", nastavio je Alarid, udružili su se u "zaveru da se odbrana stavi na crnu listu", a u tome učestvuju i Sekretarijat suda i uprava Pritvorske jedinice UN. Lukićev branilac nije poštedeo ni sudije, nagoveštavajući da bi mogao podneti zahtev za diskvalifikaciju predsedavajućeg sudije Patrika/Patricka Robinsona, a možda i kompletnog Pretresnog veća.

Ono što Alarid opisuje kao "zaveru" je istraga protiv pojedinih članova tima odbrane
zbog navodnih pokušaja zastrašivanja i podmićivanja svedoka. Istraga je, inače, pokrenuta na zahtev tužilaštva nakon izjave svedoka optužbe Hamdije Vilića da mu je tim odbrane ponudio 100.000 eura da lažnim iskazom osigura alibi Milanu Lukiću za zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu, gde je živo spaljeno 70 žena, dece i staraca.

Tužilac Dermont Grum/Groom je kategorički odbacio Alaridove tvrdnje o navodnoj zaveri dok je sudija Kristin van den Vajngart/Christine van den Wyngaert, koja je danas predsedavala većem u odsustvu sudije Robinsona, tražila je da odbrana do kraja ove sedmice dostavi pisani podnesak sa detaljnim objašnjenjem izrečenih optužbi na račun tužilaštva, Sekretarijata i uprave Pritvorske jedinice.

Suđenje za zločine u Višegradu 1992. godine trebalo bi da bude nastavljeno u ponedeljak 15. decembra, za kada je još jednom najavljeno iznošenje uvodne reči i početak odbrane prvooptuženog Milana Lukića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 391

PROMENA TABORA: Nesuđeni svedok optužbe brani "svog Srbina"
ODBRANA NAPADOM: Teške optužbe branioca Milana Lukića
EKSPERTSKI MARATON: Vojni veštak optužbe o Gotovini, Čermaku i Markaču
VOJNI "GASTARBAJTERI": Radno mesto u Bosni a plata, penzija i čin u Beogradu
ALIBI: Svečani ručak u vreme "frke" u Srebrenici