HomeMILAN LUKIĆ TRAŽI DISKVALIFIKACIJU SUDIJA
Zbog novog odlaganja početka dokaznog postupka odbrane Milana Lukića, Pretresno veće odlučilo da vreme planirano za ispitivanje dvojice prošlonedeljnih svedoka koje branioci nisu izveli uračuna u ukupan broj sati odobrenih za izvođenje dokaza odbrane. Odbrana zatražila diskvalifikaciju Pretresnog veća na čelu sa predsednikom Tribunala, sudijom Robinsonom

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Danas je propao i treći pokušaj početka dokaznog postupka odbrane Milana Lukića, čiji je američki branilac Džejson/Jason Alarid saopštio zaprepašćenim sudijama da odustaje od iznošenja uvodne reči, a da prvi svedok odbrane još nije stigao u Hag, za šta je krivicu prebacio na tribunalovu Službu za žrtve i svedoke.

Nakon rasprave o razlogu nedolaska svedoka, koja je najvećim delom bila zatvorena za javnost, predsedavajući sudija Patrik/Patrick Robinson je ocenio da odlaganje početka odbrane, "uprkos upozorenjima" Pretresnog veća, predstavljaju "ometanje suđenja". Sudija je saopštio da će vreme namenjeno iskazima dva svedoka koji su bili zakazani za prošlu sedmicu biti oduzeto od ukupnog vremena dodeljenog odbrani za izvođenje dokaza.

Sudija Robinson je podsetio da je odbrana Milana Lukića trebalo da počne sa saslušanjem prvih svedoka 3. decembra ove godine, ali je tražila odlaganje do 9. decembra, kada je ponovo došla nespremna u sudnicu primoravajući veće na novo odlaganje, do 15. decembra. Veće, kako je naglašeno, i dalje očekuje da izvođenje dokaza odbrane bude završeno do 6. marta 2009. godine.

Odbrana Milana Lukića je danas podnela zahtev za diskvalifikaciju Pretresnog veća zbog, kako navodi, "značajnog rizika predubeđenja na štetu optuženog". Do toga bi, po odbrani, moglo da dođe zbog istrage koju je Pretresno veće pokrenulo protiv pojedinih članova tima odbrane pod sumnjom da su učestvovali u pokušajima "podmićivanja i zastrašivanja svedoka". U podnesku kojim se traži diskvalifikacija sudija se navodi da nakon ovih istraga sve strane, uključujući i veće, "verovatno smatraju" da odbrana "nema slučaj i da kupuje svedoke". Kao dodatni razlog za diskvalifikaciju predsedavajućeg sudije odbrana navodi njegov izbor za predsednika Tribunala.

Optužnica tereti Milana i Sredoja Lukića da su, tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao direktni izvršioci učestvovali u spaljivanju oko 140 civila u dve kuće u Višegradu i zlostavljanju zatočenika u logoru Uzamnica. Tužilac je takođe izveo dokaze koji posebno terete Milana Lukića za streljanje 14 Bošnjaka na obali reke Drine i ubistvo jedne Muslimanke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 392

POLICAJAC I DŽENTLMEN: Šta je optuženi doručkovao pre 16 godina?
OMETANJE PRAVDE: Zatvorske kazne za zastrašivanje svjedoka
INSAJDER PROTIV INSAJDERA: Dve verzije incidenta u Gruborima
PATRICK ROBINSON: Predstavljamo novog predsjednika Haškog tribunala