HomeNOVI DOKAZI O ALIBIJU MILANA LUKIĆA
Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za zločine u Višegradu 1992. godine, nastavljeno iskazima trojice svedoka odbrane koji tvrde da su prvooptuženog sreli daleko od mesta zločina u vreme izvršenja tri zločina za koje se tereti

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću za zločine nad višegradskim Muslimanima nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem svedokinje odbrane Milana Lukića koja je govorila uz mere zaštite lika i glasa, pod pseudonimom MLD-10. Ova Muslimanka iz Rujišta, rodnog mesta optuženog, je svoj iskaz počela pred zimsku pauzu u radu Tribunala kada je govorila o "dobrim delima Milana Lukića prema njenoj porodici tokom rata".

Tokom prvog dela iskaza svedokinja je još tvrdila da se 10. juna 1992. godine susrela sa Milanom Lukićem u Novom Pazaru, istog dana kada ga dokazi tužilaštva terete za streljanje sedmorice Bošnjaka, radnika fabrike nameštaja Varda, a da su za Vidovdan te godine – kada je u višegradskom naselju Bikavac živo spaljeno oko 70 Bošnjaka - njen brat i pokojni otac bili na gozbi kod Milana u Rujištu.

Tužilac je tvrdio da je MLD-10 od odbrane Milana Lukića dobila novac kako bi lažno svedočila, kao i da je pokušala da potplati još dvojicu svedoka. Jedan od njih, Hamdija Vilić, u međuvremenu je postao svedok tužilaštva, a drugi je njen brat koji je i dalje na spisku svedoka odbrane pod pseudonimom MLD-2. Svedokinja je, međutim, ostala pri svom iskazu da za svedočenje "nije dobila ni pare" i dodala da je sve to "izmišljotina Hamdije Vilića" i njegove želje da joj "nanese zlo" zbog braka sa katolikom koji on ne odobrava pošto je "veliki nacionalista".

Nakon MLD-10, kratak iskaz dao je i MLD-15, koji tvrdi da je 7. juna 1992. godine Milan Lukić bio kod njega na zabavi u Beogradu. Prema optužnici, tog dana Milan Lukić je na obali Drine kraj Višegrada streljao sedmoricu Bošnjaka, od kojih su dvojica preživelih u sudnici identifikovali optuženog kao izvršioca. Unakrsno ispitivanje ovog svedoka biće obavljeno naknadno zbog propusta odbrane da tužilaštvu na vreme obelodani pisanu izjavu svedoka.

Pred kraj današnje rasprave svedočenje je počeo Goran Đerić, ekonomista iz Obrenovca, koji je odustao od prethodno odobrenih zaštitnih mera. Njegov iskaz biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 393

ORUŽJE TERORA: Kad su nad Sarajevom letele "krmače"
NIJE ON: Novi svedoci o alibiju Milana Lukića
GRANATIRANJE KNINA: Mala vojna korist - velika kolateralna šteta
INTEGRITET POSTUPKA: Tužilac traži prekid suđenja Vojislavu Šešelju