HomeODBRANA: "SAMOSPALJIVANJE" NA BIKAVCU
Osim što dokazuje da Milan Lukić nije bio u Višegradu 27. juna 1992. kada je u jednoj kući u naselju Bikavac živo spaljeno oko 70 žena, dece i staraca, odbrana pokušava da ospori iskaz Zehre Turjačanin – jedine preživele iz te žive lomače

Anka Vasiljević, svjedok odbrane Milana LukićaAnka Vasiljević, svjedok odbrane Milana Lukića

Nakon serije svedoka koji su potvrdili alibi Milana Lukića u vreme višegradskih zločina za koje se tereti zajedno sa Sredojem Lukićem, odbrana je danas izvela svedokinju koja je osporavala iskaz Zehre Turjačanin, svedokinje optužbe koja je opisala kako je 27. juna 1992. godine sa teškim opekotinama uspela da pobegne iz zapaljene kuće u naselju Bikavac. Anka Vasiljević, inače kuma prvooptuženog Milana Lukića, tvrdi da je Zehra Turjačanin njenom suprugu, lekaru iz Višegrada koji joj je pružio prvu pomoć, ispričala kako se slučajno sama zapalila.

Svedokinja tvrdi da joj je tokom juna ili jula 1992. godine suprug ispričao da je u komandi VRS u naselju Bikavac pregledao ženu kojoj su izgorele ruke, kosa i lice dok je, kako mu je rekla, palila cigaretu na plinskoj peći. Nekoliko godina kasnije je, kaže, saznala je se žena sa opekotinama zove Zehra Turjačanin.

U unakrsnom ispitivanju, svedokinja je odgovarajući na pitanja tužioca ostala pri tvrdnji da joj je muž rekao da "apsolutno veruje" da se Zehra sama zapalila dok je pokušavala da upali cigaretu. Svedokinja je "pretpostavila" da njen muž nije odvezao Zehru Turjačanin u bolnicu uprkos "strašnim opekotinama koje ni sam nikada nije video", jer bi joj, kao Muslimanki, život u srpskoj bolnici bio ugrožen. Na pitanje tužioca zašto njen muž prilikom svedočenja u novembru 2001. godine, na suđenju Mitru Vasiljeviću, nije ništa rekao o okolnostima u kojima je Zehra Turjačanin navodno zadobila opekotine, svedokinja je odgovorila da ga za to "niko nije pitao".

Anka Vasiljević je takođe rekla da su i ona i njen suprug bili "šokirani" kada su kasnije pročitali da je Zehra Turjačanin "potpuno promenila" iskaz te da sada tvrdi da je opekotine zadobila u kući na Bikavcu, u kojoj je živo spaljeno oko 70 muslimanskih žena, dece i staraca. Nije od toga odustala ni kada joj je tužilac ukazao da je njen suprug umro 2002. godine, a da je Zehra Turjačanin o svom stradanju prvi put javno svedočila u septembru prošle godine. Ponovila je da je zajedno sa suprugom još 2001. godine "čitala njen iskaz sa suđenja" i optužila je tužioca da "besmislenim pitanjima blati ugled i vređa uspomenu" na njenog pokojnog supruga.

Nakon svedočenja Anke Vasiljević, suđenje Milanu i Sredoju Lukiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svedoka MLD-7, započetim na sednici zatvorenoj za javnost.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 394

UPORNOST: Karadžić i dalje insistira na navodnom sporazumu sa Holbrukom
KUM NIJE DUGME: Izliv ljubavi u haškoj sudnici
SUKOB INTERESA: Varničenja među braniocima bivših čelnika Herceg Bosne
DOKAZI ODBRANE :"Nespretni" potpis generala Radivoja Miletića
ŽALBA: Tužilac traži najmanje 30 godina zatvora za Mrkšića i Šljivančanina