HomeZAŠTO JE MILAN LUKIĆ NOSIO ŠUBARU
Na suđenju za zločine u Višegradu, svedok odbrane Milana Lukića odbacio navode tužilaštva da je optuženi bio deo paravojne formacije Beli orlovi. On tvrdi da je Lukić šubaru sa kokardom nosio jer se tako osećao "većim Srbinom"

Milan Lukić sa šubarom sa kokardomMilan Lukić sa šubarom sa kokardom

Nakon serije svedočenja o alibiju, odbrana Milana Lukića je danas izvela svedoka koji je govorio o "dobrom karakteru i moralu" optuženog. Srbin iz Višegrada svedočio je uz mere zaštite lika i glasa i pod pseudonimom MLD-18, a najveći deo njegovog svedočenja protekao je na sednicama zatvorenim za javnost.

Kao tadašnji pripadnik VRS svedok je upoznao Milana Lukića početkom maja 1992. godine, po dolasku optuženog u Višegrad. Opisao ga je kao "korektnog prema svima" i "trezvenog", tvrdeći da ga nikad nije video da popije "ni čašicu alkohola". Rekao je još da je u Višegrad u tom periodu stigla grupa dobrovoljaca iz Srbije koji su se nazivali Beli Orlovi, ali je odbacio svaku vezu Milana Lukića sa njima. Prema njemu, Milan je uvek bio u maskirnoj uniformi, u društvu policajaca, pa "pretpostavlja" da je i on bio deo policije.

Tužiteljica Lori/Laurie Sartorio je na početku unakrsnog ispitivanja svedoku predočila fotografiju naoružanog Milana Lukića sa šubarom i kokardom na glavi i amblemom Srpskog četničkog pokreta na grudima. Iako je prethodno opisao da su neki pripadnici Belih orlova bili identično obučeni, svedok je ostao pri tvrdnji da optuženi nije bio član Belih orlova, već da na grudima nosi "tradicionalni grb Nemanjića". On je rekao da su takve šubare bile u upotrebi na početku rata jer "nije bilo standardizovanih uniformi", kao i da su ih nosili oni koji su se "osećali većim Srbima".

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću koji se terete za ubistva i mučenja višegradskih Muslimana biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 395

REPRIZA: Treće suđenje za zločine srpskih snaga na Kosovu
ZAPOVEDNIK ILI POLICIJA: Ko je bio dužan da disciplinira vojsku
POD ZAKLETVOM: Svedočenje optuženog Vinka Pandurevića
(NE)ODGOVORNOST: U čijoj su nadležnosti bili zatvoru u Herceg Bosni
BIJELJINA 1992: Šešelj prebacuje krivicu na Arkana i Mauzera