HomePUŠAČKI STAŽ MILANA LUKIĆA
Odbrana dokazuje da Milan Lukić nikada nije pušio, nastojeći tako da ospori verodostojnost svedokinje optužbe, Zehre Turjačanin – jedine preživele iz žive lomače na Bikavcu – koja je tvrdila da je sa optuženim išla u istu školu i da ga je na odmorima viđala kako puši iza škole

Fotografija Milana Lukića iz mladićkih dana sa flašom alkoholnog pića u rukamaFotografija Milana Lukića iz mladićkih dana sa flašom alkoholnog pića u rukama

Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za zločine nad višegradskim Muslimanima, odbrana prvooptuženog je danas izvela svedokinju koja je govorila o njihovim "zajedničkim školskim danima". Svedočila je uz mere zaštite lika i glasa i pod pseudonimom MLD-20, a najveći deo njenog iskaza dat je na sednicama zatvorenim za javnost.

Optuženog Milana Lukića, s kojim je kako tvrdi išla u osnovnu školu a zatim ga viđala i tokom srednje škole, opisala je kao "pozitivnog i dobrog" mladića, koji "nikada nije pio alkohol ni pušio cigarete".

Ovim je odbrana nastojala da ospori iskaz Zehre Turjačanin, svedokinje optužbe koja je opisala kako je 27. juna 1992. godine uspela da pobegne iz zapaljene kuće u naselju Bikavac, u kojoj je živo spaljeno oko 70 žena, dece i staraca. Milana Lukića je identifikovala kao organizatora "žive lomače" tvrdeći da ga poznaje iz srednjoškolskih dana, kada ga je viđala kako sa njenim bratom puši cigarete iza škole.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je svedokinji pokazao dve fotografije Milana Lukića iz mladićkih dana, sa cigaretom među prstima i flašom alkoholnog pića u rukama. Svedokinja je rekla da su fotografije verovatno snimljene u nekim "izuzetnim prilikama", ostajući pri iskazu da – koliko ona zna – Milan Lukić nije pušio dok je išao u školu.

Pred kraj današnje rasprave svedočenje je počeo bivši pripadnik teritorijalne odbrane Višegrada, koji svedoči pod pseudonimom MLD-4. On je novi svedok alibija koji tvrdi da je 14. juna 1992. godine, tokom žive lomače u Pionirskoj ulici, u kojoj je takođe izgorelo oko 70 Bošnjaka, Milan Lukić bio s njim u brdima iznad Višegrada, gde ih je armija BiH držala "u blokadi" kod mesta Kopito. Njegov iskaz biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 395

REPRIZA: Treće suđenje za zločine srpskih snaga na Kosovu
ZAPOVEDNIK ILI POLICIJA: Ko je bio dužan da disciplinira vojsku
POD ZAKLETVOM: Svedočenje optuženog Vinka Pandurevića
(NE)ODGOVORNOST: U čijoj su nadležnosti bili zatvoru u Herceg Bosni
BIJELJINA 1992: Šešelj prebacuje krivicu na Arkana i Mauzera