HomeTUŽILAC NE VERUJE SVEDOKU ALIBIJA MILANA LUKIĆA
U unakrsnom ispitivanju svedoka odbrane Milana Lukića, optuženog za ubistva i mučenja Bošnjaka u Višegradu, tužilac tvrdi da je iskaz "smišljen naknadno" s ciljem obezbeđivanja alibija optuženom. Suđenje prekinuto bez objašnjenja

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću, koji se terete za zločine nad višegradskim Muslimanima 1992. godine, danas je završeno unakrsno ispitivanje svedoka odbrane zaštićenog pseudonimom MLD-15. On je na pitanja branioca odgovarao još 14. januara, a unakrsno ispitivanje je odloženo za dve sedmice zbog propusta odbrane da tužiocu na vreme obelodani pisanu izjavu svedoka.

U januarskom svedočenju, MLD-15 je tvrdio da je 7. juna 1992. godine Milan Lukić bio kod njega na zabavi u Beogradu. Prema optužnici, Milan Lukić je tog jutra na obali Drine kraj Višegrada streljao sedmoricu Bošnjaka, od kojih su dvojica preživelih u sudnici identifikovali optuženog kao izvršioca.

Tužilac je svedoku danas izneo tvrdnju da njegov iskaz "nije nimalo verodostojan" i da je "smišljen naknadno kako bi se Milanu Lukiću dao alibi", ali je svedok to negirao.
Ispitivanje je često zatvarano za javnost, a u javnim delovima tužilac se interesovao za prirodu i intenzitet odnosa optuženog i svedoka. MLD-15 je rekao da je Milana Lukića poznavao manje od dve godine i sreo ga oko deset puta, ali mu je to, kako je rekao, bilo dovoljno da shvati "koliko je Lukić divna osoba".

Po završetku unakrsnog ispitivanja MLD-15 zasedanje je prekinuto bez objašnjenja, iako je bilo najavljen iskaz novog svedoka alibija koji je trebalo da svedoči putem video linka. Suđenje za zločine nad Muslimanima u Višegradu - spaljivanje oko 140 žena dece i staraca, streljanje dve grupe Bošnjaka, ubistvo i mučenja – trebalo bi da bude nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 396

MARTIN BEL U SARAJEVU: Gore od Vijetnama i Avganistana
SASEČENO PORODIČNO STABLO: Ko je uništio sećanje Širete Beriša
BESKRAJNA PRIČA: Protest optuženih zbog dužine suđenja
VERZIJA ODBRANE: Zašto je Pandurević propustio srebreničku kolonu