Home"SLUČAJNE" FOTOGRAFIJE SVEDOKA I OPTUŽENOG
Svedok odbrane na suđenju za višegradske zločine tvrdi da Milana Lukića nije poznavao do samog završetka rata, uprkos fotografijama na kojima se nalazi pored prvooptuženog u grupi naoružanih muškaraca

Miodrag Mitrašinović (drugi gore s lijeva) na ratnoj slici pored Milana LukićaMiodrag Mitrašinović (drugi gore s lijeva) na ratnoj slici pored Milana Lukića

Nakon serije svedoka koji su dali izjave uz mere zaštite lika i glasa, odbrana Milana Lukića je danas, na suđenju za zločine nad Muslimanima u Višegradu, izvela Miodraga Mitrašinovića, bravara iz Višegrada, koji je svedočio bez zaštite identiteta.

Mitrašinović je početkom maja 1992. godine došao u Višegrad iz Beograda. Odlučio je da svedoči, kako je rekao, da bi "skinuo ljagu sa svog imena" jer je od predstavnice odbrane čuo da je imenovan kao jedan od počinilaca streljanja sedmorice višegradskih Muslimana na obali Drine 7. juna 1992. godine. Dvojica preživelih su, inače, tokom dokaznog postupka tužilaštva identifikovali Milana Lukića kao izvršioca, a Mitar Vasiljević izdržava kaznu od 15 godina zatvora zbog saučesništva u tom zločinu.

U unakrsnom ispitivanju Mitrašinović je tvrdio da je optuženog upoznao tek pred završetak rata. Iako mu je tužiteljica predočila fotografije na kojima je on pored Milana Lukića i u društvu još nekoliko naoružanih muškaraca, svedok je ostao pri tvrdnji da Lukića tada nije poznavao, već da su fotografije "puka slučajnost". On je takođe negirao tvrdnje tužilaštva da je bio pripadnik paravojne grupe koju je predvodio Milan Lukić i da je ovde došao samo kako bi to demantovao i osigurao da neće biti krivično gonjen.

Prethodno je tužilac unakrsno ispitivao svedoka sa pseudonimom MLD-22 čiji je iskaz počeo juče. U kratkom glavnom ispitivanju on je rekao da je tokom rata bio bolničar u Višegradu i Rujištu gde je više puta video Milana Lukića koji je, prema njemu, bio u rezervnom policijskom sastavu.

U unakrsnom ispitivanju nije mogao da se seti kada je sreo optuženog kao ni datuma kada je mobilisan, a ni imena jedinice kojoj je pripadao.

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću optuženim za ubistva i mučenja višegradskih Muslimana tokom 1992. godine biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 399

"KOSOVSKA ŠESTORKA": Blizina Miloševiću kao merilo odgovornosti
HELIODROM: Spasavanje ili etničko čišćenje mostarskih Muslimana
NEVIN KRIVOM NE VJERUJE: Pandurević sumnja u Obrenovićevo priznanje
TOPOM NA KOMARCA: Martić kao "pokretna točkasta meta" hrvatske artiljerije
NA UDARU "ZAPADNIH SILA": Šešelju nema ko da piše žalbu