Home"POLICAJAC" VAN PLATNOG SPISKA
Svedok odbrane Milana Lukića tvrdi da je optuženi bio pripadnik rezervnog sastava policije, a ne vođa paravojne formacije, iako se njegovo ime ne nalazi na platnom spisku višegradske policije koji je optužba prikazala

Bivši rezervni policajac iz Višegrada zaštićen pseudonimom MLD-23, svjedok odbrane Milana LukićaBivši rezervni policajac iz Višegrada zaštićen pseudonimom MLD-23, svjedok odbrane Milana Lukića

Bivši rezervni policajac iz Višegrada zaštićen pseudonimom MLD-23, je danas na suđenju za zločine u Višegradu tvrdio da je prvooptuženi Milan Lukić bio pripadnik rezervnog sastava višegradske policije, a ne lider paravojne formacije, kako se navodi u optužnici.

U glavnom ispitivanju svedok odbrane je tvrdio da su mobilizacija i uniforme na početku rata bili često "neformalni" i da je "svako nosio uniformu kakvu je imao". Prema njemu, pripadnici rezervnog sastava policije su "sami našivali natpise" na svoje uniforme. Tako je, komenatiršući fotografiju Milana Lukića iz tog vremena, rekao da je amblem na njegovoj uniformi mogao da našije sam "ako mu se to sviđalo", jer je "svako to radio". Fotografija nije prikazana javno, ali se može pretpostaviti da je u pitanju natpis "Sloboda ili smrt" koji se već viđen na fotografijama prikazanim ranije u sudnici.

Svedok takođe nije mogao da precizira da li se na istoj fotografiji optuženi naslanja na Ladu ili crveni Pasat. Tužilac je, inače, u uvodnom izlaganju tvrdio da je baš crveni Pasat bio korišćen više puta tokom izvršenja zločina, kao i da ga je Milan Lukić oduzeo od Behije Zukić koju je prethodno ubio.

Upitan za saznanja o paravojnoj formaciji Beli orlovi, svedok je rekao da su "zbog njihove ozloglašenosti" od njih bežali i Srbi i Muslimani. Tvrdio je, međutim, da je njima komandovao "neki oficir" iz Srbije. Tužilaštvo je dokazivalo da je Milan Lukić bio pripadnik paravojne formacije Beli Orlovi i lider paravojne grupe zvane Osvetnici.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoku je predočena izjava koju je Milan Lukić dao policiji u Srbiji nakon privođenja u oktobru 1992. godine, u kojoj kaže da je "lider grupe Osvetnici" i da je "lično likvidirao mnogo Muslimana". Uprkos tome svedok je odbacio mogućnost da se "zbunio" kada je u glavnom ispitivanju tvrdio da je Lukić bio isključivo član rezervnog sastava policije. Tužiteljica mu je takođe pokazala i platni spisak stalnih i rezervnih policajaca u Višegradu iz jula 1992. godine na kom nema imena Milana Lukića. Svedok je rekao da sumnja u autentičnost spiska pošto bi Lukićevo ime moralo da bude na njemu ukoliko se radi o "originalnom" platnom spisku.

Suđenje za zločine nad Muslimanima u Višegradu biće nastavljeno sutra ispitivanjem novog svedoka odbrane Milana Lukića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 400

JUBILEJ: Naših 400 haških hronika
(NE)IZJAŠNJAVANJE: Nova optužnica - stari Karadžić
NA RUBU OČAJA: Šta svjedok nije vidio u Dretelju
ODBRANA I NAPAD: Pandurević optužuje Bearu i Mladića
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još jedna optužnica protiv Vojislava Šešelja