HomeNASTAVLJENJA SUĐENJA PRED HAŠKIM TRIBUNALOM
Bivši zarobljenik logora Omarska svjedočio o premlaćivanjima u logoru i brojim zarobljenicima koje nakon "prozivke i izvođenja" u logoru nikada više nije vidio

Nakon ljetne pauze, suđenja na Haškom tribunalu danas su nastavljena. Na suđenju za zločine u prijedorskom logoru Omarska, tužitelj je nastavio izvođenje svjedoka – bivših zatočenika tog logora - koji svjedoče o ubojstvima i zlostavljanjima kojih su bili svjedoci tokom zatočenja u logoru u ljeto 1992. godine.

Za zločine koje je ne-srpsko stanovništvo pretrpjelo u Omarskoj sudi se petorici optuženika. To su bivši zapovjednici logora Dragoljub Prcać i Miroslav Kvočka, zapovjednici stražarskih smjena Milojica Kos i Mlađo Radić kao i Zoran Žigić koji je optužen da je kao "posjetilac" ulazio u logor kako bi ubijao i tukao zatočenike.

Bivši zarobljenik u Omarskoj Sabit Murčahajić svjedočio je danas o brojnim premlaćivanjima koja je vidio i sam pretrpio. Iz garaže u logoru, gdje je bio zarobljen, čuo je kako stražari vani tjeraju nekoliko zarobljenika da se međusobno tuku i mokre jedni po drugima, a potom je čuo kako ih prebijaju stražari. Ti su zarobljenici potom u besvjesnom stanju utovareni u jedan kamion, nakon čega su se čuli rafali iz oružja. To je bilo u vrijeme kad je Miroslav Kvočka bio zapovjednik Omarske, potvrdio je svjedok tužitelju. Predočavajući dokaze o takvim zlostavljanjima i ubijanjima, tužitelji dokazuju da su optuženi zapovjednici iz Omarske dozvoljavali, a ponekad bili i prisutni takvim iživljavanjima i nisu ništa učinili da ih spriječe.

"U julu 1992. gotovo svake večeri su prozivali i odvodili zarobljenike, jedan dan sve doktore, pa policajce, ugledne ljude ili one koji su bili živahni po čaršiji", ispričao je Murčahajić koji dodaje da mnoge od njih, nakon tih prozivki, nikada više nije vidio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 22

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Svjedočenje žrtava seksualnog nasilja u logoru Omarska
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Sudski poziv bivšem zapovjedniku HVO, generalu Milivoju Petkoviću
TRIBUNAL: Del Ponte traži formiranje specijalnih snaga za hapšenje optuženih
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić optužuje generala Mladića i njegov "kninski klan"