HomeSEKSUALNA ZLOSTAVLJANJA ZATOČENICA OMARSKE
Tužilac počeo sa izvođenjem dokaza o silovanjima i drugim oblicima seksualnog zlostavljanja, kojima su bile izložene žene zatočene u logoru Omarska

Dragoljub Prcać, Zoran Žigić, Miroslav Kvočka i Mlađo Radić u sudnici TribunalaDragoljub Prcać, Zoran Žigić, Miroslav Kvočka i Mlađo Radić u sudnici Tribunala

Na suđenju petorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, tužilac je počeo sa izvođenjem dokaza o seksualnom zlostavljanju zatočenih žena. Za silovanja i seksualno nasilje lično je optužen samo Mlađo Radić, zvani "Krkan", zapovednik jedne od stražarskih smena u Omarskoj, ali se za ista dela - po principu "komandne odgovornosti" - terete i njegovi pretpostavljeni: Miroslav Kvočka i Željko Prcać, zamenici komandanta Omarske. Oni su, naime, bili dužni da Radića spreče u vršenju zločina za koje ga tereti tužilac, ili da ga barem zbog toga kazne.

U optužnici, Mlađi Radiću se pripisuje silovanje dve i seksualno zlostavljanje još četiri zatočenice Omarske. U tom je logoru u leto 1992, pored više od hiljadu muškaraca, bilo zatočeno i 36 žena iz regiona Prijedora, koje su bile smeštene u dve prostorije na prvom spratu upravne zgrade bivšeg rudnika. Više svedokinja je u dosadašnjem toku suđenja opisalo kako su svake noći stražari prozivali pojedine zatočenice, koje su se nakon nekoliko časova vraćale uplakane i u modricama, ali nikome nisu govorile šta im se dogodilo.

Prva koja je pred sudom govorila o tome šta se događalo nakon prozivke bila je svedok "J", koja je juče i danas svedočila sa zaštićenim likom i identitetom. Opisala je kako ju je jedne noći prozvao optuženi Mlađo Radić i odveo u kancelariju zapovednika logora. To joj je, tvrdi svedok, Radić objasnio da su zatočenici Omarske podeljeni u nekoliko kategorija - u zavisnosti od težine optužbi protiv njih - kao i da je ona u jednoj od "težih kategorija".

Ponudio joj se zatim da interveniše kod jednog od inspektora da je prebace u "blažu kategoriju", ali je zato tražio "protivuslugu": da zatočenica, kako je pred sudom rekla, s njim "seksualno opšti." A zatim ju je, tvrdi svedokinja, Radić prislonio uz zid i počeo da je pipa po telu i napastvuje, uprkos njenim preklinjanjima da je pusti. Kada se zadovoljio, rekao joj je kako će doći ponovo po nju i odvesti je u neku sobu sa ležajem, kako bi "to pošteno odradili, a ne kao sada".

Na sličan način je svedokinju "J", kako je izjavila, seksualno zlostavljao i izvesni Nedeljko Grabovac, zvani "kapetan". Na pitanje tužioca da li je zapovednicima logora prijavila ta zlostavljanja, "J" je odgovorila da nije, pošto je bila ubeđena "da joj niko ne bi verovao i da bi, nakon toga, prošla još gore".

"J" je početkom avgusta 1992. iz logora Omarska prebačena u Trnopolje, a potom oslobođena. Kada se vratila u Prijedor, njen stan je već bio "zauzet": u njega se uselila Ankica Jovović, njena koleginica s posla. Jednom kada su se srele u gradu, Ankica ju je pozvala na kafu. "J" je prihvatila poziv i ovako je pred sudom opisala posetu: "U mom me je stanu, moja bivša koleginica, odevena u moju garderobu, poslužila kafom iz mog suđa." Bivša koleginica joj je, ipak, dozvolila da iz svog stana uzme i odnese nekoliko porodičnih fotografija. Nakon toga "J" je potpisala dokument kojim svu svoju imovinu ostavlja srpskim vlastima, a za uzvrat je dobila dozvolu da napusti Prijedor.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 22

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Svjedočenje žrtava seksualnog nasilja u logoru Omarska
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Sudski poziv bivšem zapovjedniku HVO, generalu Milivoju Petkoviću
TRIBUNAL: Del Ponte traži formiranje specijalnih snaga za hapšenje optuženih
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić optužuje generala Mladića i njegov "kninski klan"