HomeČETVORICA IZ OMARSKE TRAŽE "OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU"
Rasprava o zahtevima odbrane Mlađe Radića, Milojice Kosa, Zorana Žigića i Dragoljuba Prcaća da sudije donesu "oslobađajuće presude", pošto tužilaštvo - po oceni branilaca - nije uspelo da njihovu krivicu dokaže izvan razumne sumnje. Tužilaštvo, jasno, misli suprotno

Dragoljub Prcać, Zoran Žigić, Miroslav Kvočka i Mlađo Radić u sudnici TribunalaDragoljub Prcać, Zoran Žigić, Miroslav Kvočka i Mlađo Radić u sudnici Tribunala

Nakon što je, početkom oktobra, optužba završila izvođenje dokaza o zločinima u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, branioci četvorice od ukupno pet optuženih podneli su zahteve za "oslobađajućim presudama." Zahtevi se zasnivaju na ocenama branilaca Mlađe Radića, Milojice Kosa, Zorana Žigića i Dragoljuba Prcaća da optužba nije uspela da izvan razumne sumnje dokaže njihovu odgovornost za dela kojima ih tereti optužnica. Odbrana prvooptuženog Miroslava Kvočke, bivšeg zamenika komandanta logora Omarska, jedina nije podnela zahtev za oslobađajućom presudom, mada je na današnjoj raspravi sugerisala sudijama da bi takvu odluku mogli da donesu na sopstvenu inicijativu.

Obrazlažući ove zahteve, branioci četvorice optuženih su danas ukazivali da optužba nije dokazala da su Radić, Kos i Prcać bili na "komandnim pozicijama" u logoru Omarska, kao i da nije izvan razumne sumnje dokazano da je Zoran Žigić ubio, na smrt pretukao ili mučio pojedine zatočenike prijedorskih logora. Ne negirajući da su se u tim logorima, kako je rekao Žigićev advokat, "dogodile strahote", branioci su insistirali da optužba nije prezentirala dovoljno dokaza na osnovu kojih bi sudsko veće moglo optužene da proglasi krivima.

Zahtevima odbrane i takvoj interpretaciji prezentiranih dokaza suprotstavila se optužba. Dopuštajući mogućnost da možda nije uspela da dokaže svaki pojedinačni slučaj ubistava ili mučenja naveden u optužnici i njenim aneksima, tužilac Brenda Holis je ukazivala da su ti pojedinačni incidenti samo delovi širih optužbi za progon na političkim, rasnim ili verskim osnovama, kao i za neljudske uslove u kojima su držani zatočenici prijedorskih logora, nečovečno postupanje s njima i napad na njihovo ljudsko dostojanstvo. Govoreći o trojici optuženih koji su bili na komandnim pozicijama u Omarskoj, tužilac je istakla kako oni "nisu morali da povuku obarač ili da bilo koga pretuku na smrt" da bi ih Veće proglasilo krivim. Jer, primetila je Holis, "postoje dokazi o njihovom položaju u logoru, njihovom stalnom prisustvu u njemu, o ubistvima, mučenjima i drugi užasima koji su se događali..." Na primedbu odbrane da tužilac tereti njihove branjenike "samo zato što su bili prisutni u logoru", tužilac je odgovorila da se, u njihovom slučaju, "ne radi o običnom prisustvu - već prisustvu unutar režima koji je vladao u koncentracionom logoru" što je, po njoj, "daleko više od pukog prisustva."

Odluka o zahtevima odbrane biće saopštena naknadno. Branioci petorice optuženih su danas najavili da će, tokom prezentacije svojih slučajeva, pozvati ukupno oko sto svedoka, kao i da bi izvođenje dokaza odbrane moglo da traje najmanje deset sedmica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 34

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Samo deset svedoka odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Stradanja zatočenika fočanskog KP Doma
TRIBUNAL: "Slučaj Milošević" na diplomatskom seminaru u Tribunalu
TRIBUNAL: Mladen Naletilić Tuta neće biti podvrgnut detektoru laži