HomeSVEDOK ODBRANE PRIZNAO UBISTVO
Svedok odbrane na suđenju za zločine u prijedorskim logorima, Dragan Popović, priznao pred sudom da je juna 1992. u Omarskoj ubio jednog i ranio dvojicu zatočenika

Nekoliko optuženih je, dosad, pred Haškim tribunalom priznalo ubistva za koja ih tereti tužilac, ali danas se prvi put takvo priznanje čulo od svedoka. Bivši stražar logora Omarska Dragan Popović, zvani "Pavlić", priznao je, tokom svog svedočenja, da je u julu 1992. ubio jednog i ranio dvojicu zatočenika.

O tom je ubistvu, tokom dokaznog postupka optužbe, svedočilo više bivših zatočenika Omarske. Prema njihovoj verziji , zatočenik Mehmedalija Nasić je jedne junske noći 1992. u logorskom restoranu ustao sa stola na kojem je ležao i počeo da viče: "Šta nam to radite! I mi smo ljudi! Živelo bratstvo-jedinstvo! Živeo drug Tito!" Na to je, tvrdili su svedoci optužbe, spolja, kroz zatvoreni prozor restorana, stražar sa nadimkom "Pavlić" ispalio rafal u masu od oko stotinak zatočenika koji su tu noćili. Mehmedalija Nasić je ubijen a dvojica ili trojica zatočenika su ranjeni - tvrdili su svedoci.

Pozvan u Hag kao svedok odbrane Miroslava Kvočke, za kojeg tužilac tvrdi da je bio zamenik komandanta Omarske, Dragan Popović je danas izneo svoju verziju istog incidenta. Te noći je, kaže, bio sam na stražarskom mestu ispred restorana. U jednom trenutku je začuo "neko komešanje." Kroz prozor je video kako je jedan čovek ustao i počeo ostale zatočenike da nagovara da se pobune i pobegnu. Čuo ga je kako govori: "Moramo da bježimo, i mi smo ljudi... šta se bojite stražara... ja ću da ga zakoljem.." Popović ga je, kaže, upozorio sledećim rečima: "Gospodine, ostanite mirni", ali je zatočenik zgrabio stolicu i krenuo da je baci na njega.

Popović se, kaže, "jako uplašio" i uzeo je automatsku pušku hoteći da opali u vazduh. Ispalio je "kratak rafal sa kuka" i Nasić je pao, a posle je čuo da su ranjena još dva zatočenika. U to je stigao komandir logora Željko Mejakić, stavio ga u auto i povezao u kafić u Omarskoj, "da se smiri." Zatim mu je naložio da se sutradan ujutro javi u policijsku stanicu u Prijedoru. Tu su ga, tvrdi Popović, islednici ispitivali "dva dana u više navrata", da bi mu na kraju saopštili kako je u istrazi utvrđeno da su meci ispaljeni u plafon, a odatle se odbili i pogodili Nasića i još dvojicu zatočenika. To su, navodno, potvrdila i dvojica zatočenika koje su saslušali prijedorski istražitelji. Slučaj je, tako, zatvoren.

Barem što se Popovića tiče, slučaj je zatvoren i u Tribunalu. Pre njegovog dolaska u Hag na svedočenje, sudije su Popoviću dali "slobodni prolaz", odnosno garanciju da neće biti uhapšen i zadržan zbog onoga što kaže, odnosno prizna, pred Tribunalom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 42

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Svjedok odbrane priznao ubistvo zatočenika Omarske
SUĐENJE ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU: Stevan Todorović prelazi na klupu za svedoke
TUŽILAŠTVO: Nova inicijativa za identifikaciju kosovskih žrtava
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATATERMU: Suđenje počinje 19. marta
TRIBUNAL: Uskoro izbor novih sudija Haškog tribunala