HomeSUPRUGA - SVJEDOK OBRANE MIROSLAVA KVOČKE
Kvočkina supruga, Bošnjakinja, svjedočila kako je optuženi pomagao njezinoj braći i nekim drugim Bošnjacima nakon što je počelo odvođenje ne-Srba u logore. Kvočka, međutim, nije kod kuće govorio o tome što se događalo u Omarskoj

"Moj muž ne može biti etnički nastrojen kad je 20 godina oženjen Muslimankom, a i kćer mu ima muslimansko ime", kazala je u svjedočenju pred Haškim tribunalom Jasminka Kvočka, supruga Miroslava Kvočke optuženog za zločine protiv Bošnjaka i Hrvata u logoru Omarska.

Kvočka se tereti da je, kao zamjenik komandanta Omarske, odgovoran za teška zlostavljanja, ubojstva i nehumane uvjete kojima su u logoru bili izloženi zatočeni ne-Srbi 1992. godine. O tome što se događalo u Omarskoj, on kod kuće nije puno pričao, kaže njegova supruga. Ona je opisala kako je Kvočki bilo jako teško kad su njezina tri brata odvedena u Omarsku. Potom je svjedočila da je njen suprug odnosio pakete zatočenicima koje su u njihovoj kući ostavljale njihove porodice te kako je u kući Kvočkinih bilo Bošnjaka koji su tu potražili sklonište. "U par navrata je bilo prijetnji našoj porodici jer smo najviše pomagali", ispričala je svjedokinja.

Na upit tužitelja kako se, kao Bošnjakinja i istovremeno supruga srpskog policajca, u to vrijeme osjećala u Prijedoru, Jasminka Kvočka je odgovorila da su njenog muža "cijenili" i da je čula da je bio "fer i korektan". Simo Drljača, šef prijedorske policije je Kvočki, nakon nekoliko tjedana njegovog rada u logoru, rekao "da su mu Muslimani popili mozak i da mora vidjeti što će s njim" te ga je premjestio u policijsku stanicu u jednom selu "da bi ga ponizio", svjedočila je Jasminka Kvočka. "Sama činjenica da je moj muž na spisku ratnih zločinaca je jako teška mojoj porodici jer znamo kakav je on". Kvočka je, kaže njegova supruga, u Omarskoj samo obavljao policijski posao "isto kao i u policijskoj stanici prije rata".

Suci su ipak inzistirali da svjedokinja objasni je li, živeći u Omarskoj, išta znala o tome što se događalo u tamošnjem logoru. Kvočkina supruga kaže da je on o tome rekao "nešto malo", ali je također primijetila da je "cijelo selo znalo što se dešava." Ona sama nije ni u jednom trenutku pobliže objasnila što se to znalo. Kazala je, međutim, da je Miroslav Kvočka "teško podnosio" biti u logoru gdje su bili zatočeni njegovi komšije, drugovi i kolege.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 43

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Prijedorski policajac pod unakrsnom paljbom američkog tužioca
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Stradanja bolesnih zatočenika fočanskog KP Doma
REPORTAŽA: Da li je u Račku izvršen "masakr" ili, samo, "masovno ubistvo"?
TRIBUNAL: Narednih dana tri presude Haškog tribunala